Změna ve Fialově kabinetu: Ministryně Helena Langšádlová podala demisi

Ve vládě Petra Fialy (ODS) nastanou změny. Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová se rozhodla rezignovat. Ještě ve středu před jednáním předsednictva strany přitom tvrdila, že cítí podporu vysokých škol, Akademie věd ČR a také Svazu průmyslu a dopravy. Za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, sdělila novinářům.

Středeční jednání TOP 09 ale následně probíralo právě působení Langšádlové v kabinetu a možnou změnu v koaliční vládě. O tom, že "nejneviditelnější" členka pětikoaliční vlády skončí, se ovšem spekulovalo již delší dobu.

[chooze:article;value:550399]

TOP 09 má ve vládě dva ministry, Vlastimila Válka v čele resortu zdravotnictví, a právě Langšádlovou. Koho nominuje strana místo ní, není jasné. Na dnešní odpoledne svolala TOP 09 tiskovou konferenci, kde bude informovat o dalších krocích.

Podle politologa Lukáše Jelínka Langšádlová udělala za 2,5 roku ve funkci kus práce. "Usilovně pracovala na legislativě a snažila se dbát o dobré pracovní podmínky lidí ve výzkumu, zasadila se o to, aby byli pracovníci v akademické sféře důstojně odměňováni," řekl pro TN Live.

Její chybou ale bylo, že široká veřejnost o jejich výsledcích příliš neví. "Udělal velmi chytrý tah, naučila se akademikům naslouchat, byla jejich prodlouženou rukou v politickém prostředí a má jejich slušný respekt. To ale nestačilo, nebyla tolik vidět na veřejnosti," domnívá se Jelínek. "V době sociálních sítí a internetu je důležité být vidět. Je to asi trochu nespravedlivé, ale tak to prostě je," dodal politolog. Nástupcem bude podle jeho názoru spíš kompetentní straník než odborník.

Helena Langšádlová nastoupila v kabinetu po volbách do nově vytvořené funkce ministryně pro vědu a výzkum a nebyla příliš vidět. Za to také zejména v poslední době čelila kritice. 

Není to navíc první změna ve složení kabinetu Petra Fialy. Výměnou vedení si už prošel například resort školství nebo zemědělství. 

Rezignaci ministryně Langšádlové se věnovalo i vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.