Tým prezidenta opouští další důležití muži. Hrad jim neprodlouží smlouvu

Poradce prezidenta Petra Pavla Petr Kolář brzy skončí. Řekl v rozhovoru pro Český rozhlas. Kolářovi podle jeho vlastních slov končí s přelomem roku pracovní smlouva. Na jeho vlastní žádost mu ji už Hrad neprodlouží.

Radit ale hlavě státu bude i nadále. "Zůstanu v externím sboru expertů. Je to jakýsi externí sbor poradců na zahraniční a bezpečnostní politiku, kde kromě mě byl například také nedávno zesnulý Karel Schwarzenberg," objasnil podle portálu iRozhlas Kolář.

Důvodem pro Kolářův konec je bezpečnostní prověrka. O tu si Národní bezpečnostní úřad zažádal osobně Kolář, aby se vyhnul srovnání s poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Hrad ale v půlce prosince oznámil, že Petr Kolář bezpečnostní prověrku nepotřebuje a zůstane mu tak prověrka udělená prezidentskou kanceláří na stupeň "Vyhrazené."

[chooze:article;value:533199]

​Kolář není prvním členem Pavlova týmu, který na Hradě skončil. Odchází také šéf týmu prezidentských poradců Tomáš Richter, který se podílel už na přípravě Pavlovy prezidentské kampaně, a to od konce roku 2019.

Richter svůj blížící se odchod očekával již delší dobu. "Čekám, že v průběhu podzimu bude moje mise, ke které jsem uzavřel dohodu s prezidentem, naplněna. Cílem bylo vybrat, poskládat, sladit a zkoordinovat tým expertů, kteří budou poskytovat své odborné služby," řekl v září portálu Seznam Zprávy Richter.

Na konci října také definitivně skončila Markéta Řeháková. Ta nejprve odešla z postu ředitelky tiskového odboru a později přestala být i tiskovou mluvčí. Výpověď však přímo nepodala, stejně jako Kolářovi jí končila smlouva, kterou neprodloužila.

Podzim byl velmi turbulentní i pro další důležité členy Pavlova týmu. Šéfka prezidentova kabinetu Linda Jozwiak Kopecká byla označována za Pavlovu pravou ruku. Půl roku po jeho nástupu do funkce ale i ona skončila. "Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky," oznámil v září Hrad.

Prezident Pavel jmenoval dva nové ústavní soudce:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.