Hrozí velké zdražování energií. Ministr se mu snaží zabránit na poslední chvíli

Ministr průmyslu a obchodu se snaží ve státním rozpočtu najít peníze na dotace regulované části ceny elektřiny i pro příští rok.

"Aby ministerstvo průmyslu a obchodu pomohlo snížit ceny energií, navrhlo v rámci konsolidačního balíčku hned dvě věci. Existuje možnost, aby vláda mohla v průběhu roku pružně reagovat na tržní situaci a rozhodnout například o poskytnutí finančních prostředků na úpravu regulované složky ceny elektřiny. Tou druhou variantou je kompenzace příspěvku na podporované zdroje energie," říká náměstek ministra průmyslu Petr Třešňák.

[chooze:article;value:529570]

​Podle experta na energetiku zdražení nejvíc zasáhne průmyslové podniky. Těm by dotace pomohly udržet si konkurenceschopnost. "Co se týče průmyslu, tam je situace mnohem složitější a citlivější, protože musíme sledovat nejen naši cenovou hladinu, ale i cenovou hladinu sousedních zemí, v zemích naši konkurentů," upozorňuje analytik Jiří Gavor.

"Jsme v situaci, kdy se firmy dostanou do vážných problémů. Nemluvě o tom, že v Německu jdou přesně opačným směrem, to znamená že tam obnovitelné zdroje energie úplně odpouští, navíc jim ještě dávají speciální příspěvky," tvrdí místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

[chooze:article;value:529047]

​Do cen energií se promítá také snaha snižovat množství uhlíkových emisí v atmosféře. Ministerstvo plánuje odpustit odběratelům část poplatku za obnovitelné zdroje a podpořit tak jejich využití.

"Je třeba si uvědomit, že Česká republika má a v příštích letech bude mít k dispozici stovky miliard korun na rozvoj těchto zdrojů díky výnosům z emisních povolenek. To je obrovský potenciál pro naši energetiku, protože tyto zdroje mohou posílit naši energetickou bezpečnost a mohou pomoci tak snížit účty za elektřinu," uvedl ministr Síkela minulý týden v Poslanecké sněmovně.

Podle něj by právě peníze z emisních povolenek mohly zaplatit dotace v příštím roce, což ale odporuje plánovanému nařízení Evropské unie. Ta chce podpořit pouze nově vznikající obnovitelné zdroje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.