Jurečka už ví, jak na nízkou porodnost: Daňové prázdniny pro vybrané rodiny

Před týdnem lidovci přišli s tím, že by bezdětní měli platit vyšší odvody, u koaličních partnerů ale narazili. Teď to zkouší s dalším receptem, jak zlomit nízkou porodnost. "Zavést daňové prázdniny pro rodiny s třemi a více dětmi, tak aby tady byl určitý strop. Rodina, která pracuje, má legální příjmy, tak aby měla možnost ještě využít daňové prázdniny," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

S daňovými prázdninami jako podporou rodiny počítá dokonce i Programové prohlášení vlády. "Chci, abychom se k tomu vrátili. Jasně jsem řekl, že chci teď během měsíce," pokračoval ministr.

Takových rodin je podle Mariana Jurečky zhruba deset procent. Zároveň ale vychovávají zhruba třicet procent dětí. "Vím, že tento návrh existuje, že s ním pan Jurečka chce přijít na koalici. My v TOP 09 jsem ještě o tom nejednali, respektive čekáme na tu podobu, se kterou pan ministr Jurečka přijde," okomentoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Podle Jurečky se ještě musí dojednat výše zastropování. "Aby se z toho nestal nástroj pro daňovou optimalizaci vysoce příjmových lidí," domnívá ministr Jurečka.

[chooze:article;value:553819]

​Podle ministra financí Zbyňka Stanjury je ODS připravena o návrhu jednat, je ale skeptický k tomu, že by se podařilo změnu prosadit ještě v tomto volebním období. 

"Tohle jsou rodiny, které už jsou dneska nejvíc podporované formou daňových slev na děti. Mají dokonce daňové slevy větší na každé to dítě další. Vlastně ty rodiny dneska daň z příjmu neplatí, takže daňové prázdniny jsou tam do jisté míry nadbytečné. Úplně systémové mi to nepřipadá, navíc se to týká malého okruhu rodin," reagovala Klára Kalíšková z Fakulty informatiky a statistiky VŠE a výzkumnice think-tank IDEA při CERGE-EI.

Státní kasu by podle ekonomů daňová úleva vyšla na jednotky miliard korun. Opozice za tím vidí další zátěž pro rozpočet a snahu Jurečky zalíbit se voličům. "Toto bude zase další z výkřiků, myslím si, že z toho nebude vůbec nic. Jak by se naložilo s těmi, kteří díky odečitatelným položkám třeba ani neplatí daně? To není tak jednoduché," oponuje místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

"Je to politická formace, která dlouhodobě vychází z nějakých tradičních konceptů, a jedním z těch tradičních konceptů je rodina, kterou tvoří muž, žena a děti. A to teď do značné míry odpovídá tomu, s čím teď lidovci přišli," sdělil politolog Ladislav Cabada. "My už dneska daňově podporujeme rodiny s dětmi nadprůměrně, mnohem více než v jiných zemích," dodala Kalíšková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.