Je to vrchol Fialovy kariéry, říká politolog. V Bílém domě byli jen někteří premiéři

[chooze:gallery;value:35528]

Pro Petra Fialu bylo podle politologa Lukáše Valeše setkání s americkým prezidentem zásadními milníky politické kariéry. "S nikým významnějším se z demokratického světa asi setkat nemůže," komentoval jejich pondělní jednání v Bílém domě.

Fiala není prvním premiérem, kterému se to povedlo. S nejmocnějším mužem USA se setkali i Mirek Topolánek (ODS), Petr Nečas (ODS) nebo Vladimír Špidla (ČSSD). Pozvání se naopak nedočkal třeba Bohuslav Sobotka (ČSSD).

[chooze:article;value:551122]

​Podle politologa Pavla Šaradína ale nutně nejde o problém konkrétního premiéra. "Je to konstelací několika faktorů. Není to o tom, že by ten či onen premiér byl lepší. Může to být dáno zahraničněpolitickými kroky prezidenta nebo mohl selhávat velvyslanec," řekl.

Srovnávat je podle něj těžké i setkání Andreje Babiše (ANO) s Donaldem Trumpem v roce 2019. "Doba je úplně jiná, než byla v 90. letech nebo když tam byl Andrej Babiš. Situace ve světě není jednoduchá, a to podle mě nejvíce ovlivnilo agendu a celé jednání," popsal Šaradín. To, že Babišova pozvánka zahrnovala i jeho manželku je podle něj spíše protokolární záležitost.

[chooze:article;value:551095]

​Na význam setkání má vliv i to, že Biden už v úřadu pomalu končí. "Pro nás bude spíš otázkou, jestli i budoucí americký prezident bude chtít pokračovat třeba ve vztahu k České republice, ale i třeba vůči Ukrajině, vůči Evropě obecně v té vstřícné politice," vysvětlil Valeš.

"Joe Biden je představitel demokratické moci, která má zájem o vývoj v Evropě a velmi investovala také do pomoci Ukrajině," uvedl Valeš. "Víme, že Donald Trump zastává odlišnou pozici. Sám řekl, že až se stane prezidentem, tak ji velmi rychle ukončí," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.