Ceny potravin dále klesají. Zlevňování ale brzy zpomalí, varují ekonomové

Oproti loňsku se ceny některých potravin změnily. Levnější je pečivo, mléčné výrobky, ale třeba i zelenina. Stejný nákup jako vyjde v letošním roce levněji. Lidé si toho všimli. "Tak možná o dvě, o tři stovky. Záleží jak nakupujeme," všimli si zákazníci.

U některých potravin se zlevňovalo výrazně víc než o pár korun. Podle statistiků jsou levnější sýry, vejce, mléko a docela velký propad je také u těstovin.

"V České republice momentálně zlevňují potraviny nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. Určitě nám pomohlo snížení DPH na potraviny. Výrazně pomáhá snižování cen energií a zemědělských výrobců. Zároveň ceny mnohých komodit se dostaly na předválečné úrovně, což pomáhá udržovat relativně nízké ceny," poznamenal ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:553713]

​​"Obiloviny jsou na tom tak, že ještě loni, respektive předloni, jak byl ten nárůst, byly ceny potravinářský pšenice 7 000, teď jsou 4 500. Navíc se stabilizovaly trošku energie," řekl Otakar Šašek ze Zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku

Zlevňování by se podle ekonomů mělo výrazně zpomalit, ceny mají klesat už jen u vybraného zboží. Na cenu jako před válkou na Ukrajině se prý už nedostaneme kvůli inflaci.

V příštích týdnech by pak některé druhy potravin mohly i mírně podražit, například maso nebo oleje. Jejich ceny totiž rostou na světových trzích, to se následně promítne do cen v obchodech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.