Sběr starého textilu bude povinný. Obce proto musí zajistit nové kontejnery

Devadesátitisícový Hradec Králové se pro recyklaci textilu rozhodl sám a vedení města kontejnery umístilo především na sídliště. Ve městě už svoz použitého textilu funguje dlouhé roky, místní ho ročně vyhodí 500 tun.

Hradecký nápad teď bude povinný pro celé Česko, a to už od nového roku. Města i malé obce musejí lidem umožnit recyklovat textil, který by jinak končil v komunálním odpadu. Ročně se přitom v Česku vyhodí přibližně 180 tisíc tun textilu, což je okolo pěti procent veškerého odpadu.

"Je na rozhodnutí jednotlivých radnic, jakou cestou půjdou. Tedy zda již dnes vyzkoušeným systémem kontejnerů na textil nebo využitím sběrných dvorů, případně jinou cestou, například pravidelných sběrů do dočasně přistavených nádob nebo tzv. pytlovým sběrem," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

[chooze:article;value:551592]

​Některá města využívají sběr pomocí specializovaných firem, jinde recyklaci neřeší vůbec. Teď ale půjde o povinnost, ve větších městech se mají preferovat kontejnery. "O novém nařízení EU víme, dá se říci, že jsme připraveni," sdělil mluvčí magistrátu města Pardubice Radim Jelínek.

"Použitelné oblečení putuje například do charitativních obchodů nebo k nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Zbylý textil se recykluje, ať už v autoprůmyslu, stavebnictví, na bytové doplňky, ale i znovu na oblečení," upřesnila mluvčí ministerstva Krejčí.

V budoucnu by měla být recyklace textilu zpoplatněná podobně jako u elektroniky, už při jejím nákupu bychom měli platit recyklační poplatek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.