Záběry jako z rudé planety. Prach ze Sahary zbarvil město do oranžova

Pouštní písek, který do Řecka ze Sahary přivál silný vítr, zbarvil nebe nejen nad ikonickými památky v hlavním městě do oranžova. Apokalyptická oranžová mračna nad Aténami a dalšími městy na jihu Řecka upoutala pozornost tamních obyvatel i turistů, kteří si tento nevšední atmosférický úkaz natáčeli na mobilní telefony.

Videa, na kterých ulice řeckých měst připomínají nehostinnou krajinu Marsu, se okamžitě stala hitem na sociálních sítích. Proudění ze Sahary ale s sebou přineslo i extrémně vysoké teploty. Na Krétě denní maxima dokonce přesáhla 30 °C, což je o více než 20 stupňů více, než kolik bylo ten stejný den zaznamenáno v severní části Řecka. 

[chooze:article;value:548957]

Problémy hlásí hlavně zemědělci. ​"Olivovníky začátkem roku vyžadují chladné počasí a také určitou úroveň srážek a vlhkosti, aby mohly vykvést. Vhodné teploty, tedy žádné vlny veder, ale potřebují i v květnu. Tohle počasí ale negativně ovlivňuje sklizeň oliv," řekl George Kokkinos, předseda zemědělského družstva.

Silný jižní vítr také napomáhá časnému vzniku požárů na jihu země. Podle informací hasičů jen za posledních 24 hodin propuklo po celé zemi 25 požárů, jeden z nich například na Krétě poblíž námořní základny.

S ničivými a často smrtelnými lesními požáry bojuje Řecko během letní sezóny dlouhodobě. V loňském roce se země potýkala s největším lesním požárem na území Evropské unie (EU) za poslední čtvrtstoletí. Nejhorší situace panovala na ostrově Rhodos, odkud cestovní kanceláře narychlo evakuovaly tisíce svých klientů. O život přišlo přes 70 lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.