Zahrádkáři mají problém: Mráz jim ničí úrodu. Experti radí, jak ji ještě zachránit

Nadprůměrné teploty na začátku dubna probudily přírodu nezvykle brzy. Ovocné stromy začaly kvést a zahrádkáři se s chutí pustili do nové sezóny. "Fenologický vývoj je posunut o pět týdnů dopředu," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. Jenže extrémní teplotní propad všechno překazil. Ranní mrazy navíc budou pokračovat i nadále. "To je špatná zpráva pro vinnou révu, ale i jabloně a hrušně," dodala.

I navzdory teplotnímu skoku ale nemusí zahrádkáři propadat panice. Úrodu lze chránit, je jen důležité vědět, jak na to. Redakce TN.cz se proto obrátila na předsedu Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka. Podle něj existuje hned několik způsobů, jak vegetaci před mrazem ubránit. "Metod je několik. Některé jsou skutečně uplatnitelné pouze na zahrádce v tom malém prostoru," říká s tím, že jiné by se zase mohly hodit spíše sadařům.

Aktuální zima ohrožuje hlavně úrodu jahod. "Pokud budeme chránit jahody, které jsou v tuto chvíli nejvíc náchylné, protože přízemní mráz je největší, tak samozřejmě zakrytí netkanou textilií, ideálně i několik na sebe, aby to ty mrazy vydrželo," poradil Ludvík. Obalení do textilie by mohlo pomoci i v případě ovocných stromů.

[chooze:article;value:552064]

​Ideálním řešením je dle odborníka i ohřívání sadů. To se ale může prodražit. Používají se na to zejména parafínové svíce. "Zahrádkáři, pokud tu svíci nemají, ale mají přenosný plechový gril, tak mohou rozpálit dřevěné uhlí a topit," vysvětluje.

"Pokud nemáte obrovské plochy a můžete do toho nějak zasáhnout, tak určitě jsou dobré fólie, právě na zeleninu nebo na nějaké květiny, které máte v záhonu a nemůžete je dát do tepla. Lidé hodně vytváří i umělou mlhu, protože pak teploty neklesají pod bod mrazu," doplnila odborníka i meteoroložka Honsová.

"Pokud ty mrazy nejsou velký, například -1 stupeň, tak je možné promíchávat vzduch pomocí ventilátorů, kdy na základě fyzikálních předmětů jde studenej vzduch dolů a teplej nahoru. Ale to platí skutečně jen pro teploty, které jsou těsně pod bodem mrazu," dodává Ludvík.

[chooze:article;value:551870]

​Rozhodující je, jak dlouho mráz vydrží

Mráz si zkrátka nebere servítky, a v ohrožení je tak celá letošní úroda. "Neohrožoval by ji, kdybychom měli 'normální' průběh jara a zimy, což se letos nestalo. Máme historicky nejranější rok, kdy stromy vyrašily, takže náchylné jsou v tuhle chvíli všechny druhy, nejenom ty rané, jako jsou meruňky a broskve nebo švestky a třešně, ale ohrožuje to i jahody, jabloně, které jsou na většině míst už po odkvětu. A samozřejmě to ohrožuje i všechny druhy, které se nepěstují komerčně, ale jsou hojně na zahrádkách. Takže to významně ohrožuje třeba ořešáky, moruše, nebo kiwi a vinnou révu," upozorňuje.

Zničující dopad může mít teplota kolem -2 stupňů. Jenže není důležitá jen teplota, ale i to, jak dlouho mrazy přetrvávají. "Jestli se vám vyjasní jen k ránu a máte mezi šestou až osmou hodinou, kdy ty mraky kulminují, a pak se prudce otepluje, tak ty -2 stupně nemusí způsobit škodu žádnou. Pokud vám začne mrznout v 10 hodin večer a máte -2 stupně až do rána, tak vám to může zničit celou úrodu," upozorňuje Ludvík.

Uchýlit se k protimrazovým opatřením se tak doporučuje až ve chvíli, kdy rtuť teploměru klesne pod nulu. "Do 0 stupňů se nic neděje. Meruňky mohou prostydnout, vy tu škodu nevidíte hned, a mohou opadnout třeba za čtyři týdny, ale u ostatních ovocných druhů ta teplota musí být záporná," vysvětluje.

Jenže aktuální počasí zahrádkářům zkrátka nepřeje. "My jsme bohužel ve fázi, že poslední noci ta teplota je výrazně nižší než -2 stupně, a běžně jsou teploty mezi -4 až -5 stupňů. Ty mají zcela devastační dopady," uzavírá odborník.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.