Velká stávka na německé železnici. Pocítí ji i Češi, dopravce slibuje vrácení peněz

Na německé železnici začala ve dvě hodiny ráno další rozsáhlá stávka. Podle zpravodajského portálu Tagesschau k ní vyzval odborový svaz strojvedoucích GDL s tím, že by měla trvat 24 hodin. Odboráři stávku ohlásili jen den a několik hodin před jejím zahájením. Podle šéfa odborů Clause Weselského jde o záměr.

Stávka zkomplikuje také provoz vlaků jedoucích z Česka nebo Českem projíždějících. "V důsledku stávky na německé železnici budeme opět muset přistoupit k úpravě trasy dálkových vlaků EC Berliner, které v úterý pojedou pouze v úseku Praha–Drážďany a nepokračují do svých cílových destinací, jako je Berlín, Hamburk, Kiel nebo Flensburg," informovaly na síti X České dráhy.

Dálkové vlaky Hungaria také zamíří pouze do Drážďan, a to s tím, že v Praze bude cestující čekat přestup. Spoje mezi Chebem a bavorským městem Marktredwitz pak nevyjedou vůbec.

[chooze:article;value:544625]

"U vlaků Bavorský expres mezi Prahou a Mnichovem bude nadále zajištěno železniční spojení v úseku Praha–Plzeň–Domažlice, ve stanici Plzeň hlavní nádraží bude nutný přestup do jiné soupravy. V navazujícím úseku Domažlice – Furth im Wald – Řezno zajistí České dráhy a dopravce Die Länderbahn přepravu cestujících náhradní autobusovou dopravou. V úseku Řezno–Mnichov již budou v provozu opět vlaky," uvedl dopravce dále.

V noci na středu se stávka dotkla také nočních vlaků. Vlak Nightjet ze Štýrského Hradce do Berlína nevyjel vůbec a na trať se nedostanou ani vozy ve vlaku EN 476 (Budapešť–Břeclav–Berlín), které z Břeclavi mířily do Berlína. Vlak Canopus spojující Prahu a Curych pak měl dojet jen do Děčína.

"Cestující, kteří kvůli stávce své jízdenky nevyužijí, je mohou buď vrátit a jízdné dostanou zpět v plné výši, nebo mohou jízdní doklad použít až do 19. března," upozorňují České dráhy a vyzývají své zákazníky, aby sledovali aktuální změny ve vlakové dopravě.

Dalších velkých českých dopravců se stávka nedotkne. Do Německa totiž jejich vlaky nejezdí.

Vlak na přejezdu narazil do auta. Odhodil ho na procházející seniorku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.