Včelaři bijí na poplach! Situace se zhoršila, bojí se nebezpečného roztoče

Včelí nemoc varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí. Ten parazituje jak na plodu, tak na dospělých včelách. Ochuzuje je o živiny a způsobuje i oslabení imunitního systému.

"Varroáza v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou virózy, chronické otravy, nízká úroveň zoohygieny nebo nedostatečná výživa, působí postupné slábnutí včelstev, které může vést až k jejich úhynu, pokud nejsou chovatelem včas provedena účinná opatření k tlumení varroázy," vysvětlili na webu veterináři.

[chooze:article;value:478704]

Situace v Česku je však velmi vážná. Státní veterinární správa uvedla, že se meziročně zvýšil výskyt původce nákazy, tedy kleštíka včelího. "Zatímco loni bylo zcela bez roztoče zhruba 22 % stanovišť, letos je to jen 17 %. Podíl stanovišť s nula až třemi roztoči se mírně snížil z 59,6 na 57,4 %. Naopak podíl stanovišť s více než třemi roztoči vzrostl z 18,5 % na více než čtvrtinu ze všech vzorků," uvedli veterináři.

Státní veterinární správa upozornila, že je nutné provést ošetření včelstev na těch stanovištích, kde byli nalezeni v průměru více než tři roztoči na včelstvo. Majitelé to musí stihnout nejpozději do 15. dubna.

"Chtěli bychom apelovat na všechny chovatele, aby sledovali zdravotní stav včelstev v průběhu celého roku a nespoléhali jen na výsledek povinného vyšetření po zimě," vyzval ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Do Česka míří nebezpečné sršně. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.