Záplavy sužují Rusko i Kazachstán: Bylo nutné evakuovat přes 100 tisíc lidí

V ruském městě Kurgan žije přes 300 000 lidí. Záchranáři tam evakuují obyvatele žijící v bezprostřední blízkosti rozvodněné řeky Tobol. Její hladina za pouhých 24 hodin vzrostla o více než půl metru kvůli jarní oblevě. V ohrožení jsou tisíce lidí.

Podle gubernátora včera voda zatopila několik čtvrtí, více než 600 obytných domů, přes 2 300 zahradních domků a také devět silnic.

[chooze:article;value:551556]

​Hladina vody v řece Tobol v posledních dnech stoupla nad deset metrů, tedy vysoko nad bezpečnou úroveň. Překonala tak maxima dosažená v roce 1994. Hladina má stoupat ještě nejméně následující dva dny.

Povodně, jaké země nepamatuje, zasáhly i Kazachstán. Záplavová oblast se nachází na dolním toku řeky Ural. "Procházíme teď těžkým obdobím. Je to celonárodní katastrofa. Nadcházejících deset dní bude nejkritičtějších," prohlásil kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev.

Kazašská vláda vyhlásila stav národní katastrofy, který má usnadnit přesun finančních prostředků na humanitární pomoc. Evakuováno bylo více než 100 000 lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.