Objevili nejjasnější objekt ve vesmíru. Každý den zhltne jednu hvězdu

Pravděpodobně nejzářivější objekt ve známém vesmíru objevili vědci z Austrálie. Těleso zvané kvasar má podle studie publikované portálem Nature Astronomy být zářivější než cokoliv jiného ve vesmíru. Astronomové však uvedli, že kvasar září stejně silně jako 500 trilionů Sluncí.

Navzdory svým rekordním hodnotám nedostal kvasar nijak neobvyklé jméno. Astronomové jej označili kódovým názvem J0529-4351. Poprvé jej v teleskopech umístěných v Chile zahlédli už v 80. letech. Doposud jej však považovali jen za hvězdu, což je u kvasarů běžný omyl.

Kvasary jsou tělesy, které se nachází zcela mimo Mléčnou dráhu či dokonce její okolí. Jsou tvořeny hvězdnými mračny, která jsou stahována ohromnými černými dírami do jednoho gigantického vesmírného víru. Neobvyklá svou velikostí je i černá díra ve středu rekordního kvasaru, jejíž hmotnost vědci spočítali na ekvivalent více než 17 miliard Sluncí.

[chooze:article;value:542111]

Mohutná černá díra, hvězdy i hvězdný materiál tak společně tvoří jednu velkou vesmírnou bouři. "Tento kvasar je tím nejbouřlivějším místem, které ve vesmíru známe," řekl podle agentury AP vedoucí výzkumného týmu Christian Wolf.

Udržení takového monstra je ale velmi náročné. Černá díra v centru kvasaru do sebe neustále stahuje hvězdný materiál. Podle výpočtů takto za 24 hodin zhltne množství plynů a prvků, které odpovídá hmotnosti jedné průměrné hvězdy.

Obávat se toho, že by se ohromný kvasar přiblížil k Zemi, ale není třeba. Jako všechny kvasary i tento je vzdálen příliš daleko na to, aby představoval jakékoliv riziko. Astronomové odhadují vzdálenost J0529-4351 od Země na více než 12 miliard světelných let.

Dechberoucí záběry z vesmíru. Uskupení hvězd připomíná vánoční stromeček (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.