Belgičan si v těle vytváří sám alkohol. Soud mu zrušil pokuty za řízení v opilosti

Syndrom vlastního pivovaru, pro někoho to zní jako sen. Nemoc je to ale pěkně zákeřná. Své o tom ví i 40letý Belgičan, který v roce 2022 naboural do veřejného osvětlení a po příjezdu policie nadýchal dvě promile. Jenže podle svých slov před jízdou nepožil ani kapku alkoholu.

Podobnou historku přitom policii vyprávěl hned několikrát. V roce 2019 byl dokonce za jízdu pod vlivem odsouzen. Až série lékařských vyšetření teď potvrdila, že si nevymýšlel a trpí vzácným syndromem vlastního pivovaru. A soud ho zprostil viny.

[chooze:article;value:550894]

"Soud rozhodl, že situaci způsobila vyšší moc. Nemohl to předvídat ani tomu zabránit," uvedla právnička řidiče Ane Ghesquiereová.

Příznaky jsou podobné jako po požití alkoholu, jen výrazně mírnější. Tuto diagnózu má asi jen 20 až 30 lidí na světě a podle expertů navíc nejde o uznanou nemoc.

"Toto je tak vzácný stav, že to vůbec ten člověk nerozpozná. Protože i ta produkce toho alkoholu je velmi malá. Ta hladina, která může být v krvi, je v desetinách promile, takže ten člověk to nepozná," vysvětlil přednosta Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Tomáš Zima.

Podle odborníků můžou za syndrom vlastního pivovaru bakterie ve střevech, které dokáží přeměnit sacharidy v těstovinách, pečivu nebo ve sladkém pití na ethanol. Příznaky se dají zmírnit úpravou střevní flóry.

[chooze:article;value:548938]

Jestli si ke své nemoci Belgičan trochu nepřihnul, už asi nikdo nezjistí. Důležité je, že po rozsudku soudu už mu jízda pod vlivem znovu neprojde, protože si teď je své diagnózy vědom a za volant by sedat neměl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.