Marketing cílící na děti. Nespoléhejte na influencery, že budou konat dobro, tvrdí Kajumi

Mezi dětmi a mladistvými v poslední době roste obliba energetického nápoje Prime. Ten na sítích propagují jak zahraniční, tak čeští influenceři. Jedna plechovka přitom vydá za čtyři espressa. A přestože je na obalu napsáno, že není pro děti, reklama cílí zejména na ně.

Podle Kajumiho je marketing tohoto výrobku naprosto unikátní. Jedná se totiž o produkt, který doslova pobláznil celý svět. "Nápoj je ale sám o sobě energy drinkem. Není to věc, kterou by děti měly konzumovat obecně. Protože Prime má 200 miligramů kofeinu v lahvi. Ta diskuze o tom by měla být obecnější. Protože pokud dovolíme, že děti si můžou koupit takový drink, tak potom se nemůžeme zlobit na influencery, že ho propagují," řekl Kajumi.

[chooze:article;value:525894]

Čumrik je dokonce přesvědčený, že lepší než nápoj sám je jednoduše jeho marketing. "Za mě v tom veřejném prostoru chybí diskuze odvrácení té špatné stránky toho produktu jako takového," má jasno Čumrik.

Oba jsou ale zajedno, že děti nejsou na sítích před náporem nejrůznějších reklam a dalšího obsahu dostatečně chráněny. "Lidé se vždycky rozhodnou, jaký obsah vytvoří, za co si nechají zaplatit a čím budou inspirovat sledující. A tu hranici má fakt každý jinde. A myslím, že spousta těch tvůrců si neuvědomuje, co způsobují tím, že v jednom videu řeknou, že mají 20% slevu na něco," myslí si Čumrik.

"Nejde spoléhat na influencery, že budou konat dobro. Já si troufám říct, že většina těch větších je opravdu skutečně morálně nastavená správně. Ale víme, že v každé skupině lidí je nějaká eminence, která za peníze udělá cokoliv," přidal se Kajumi.

Změnily se poměry

Podle influencerů se však změnily s léty poměry na sociálních sítích. Zatímco dnes už je běžné, že tvůrce označuje veškeré spolupráce, byly doby, kdy tomu tak nebylo. Čumrik se dokonce před časem stal součástí iniciativy Férový influencer.

[chooze:article;value:510111]

"Tam jsme před mnoha lety začínali řešit označení reklam. Protože dnes už je to denní chleba, ale před pěti až osmi lety doopravdy neexistovalo, že člověk automaticky řekl, že za tento příspěvek dostal zaplaceno. A jenom vyfotil fotku, ve které poznamenal, že tohle je nejlepší," nastínil Čumrik.

"Každá reklama, pokud je reklamou, musí být označena. A to samozřejmě držím a držím se toho od začátku. Takže skutečně, pokud je něco reklamou, tak ten příspěvek je označený. A troufám si říct, že tohle je u influencerů už relativně běžná praxe," doplnil Kajumi.

Kolik si influencer vydělá?

Kajumi mimo jiné nastínil, na kolik si takový influencer přijde. "Záleží, jak je šikovný a umí se prodat. Pokud je šikovný, může si vydělat milion měsíčně. Ale realita je taková, že většina těch opravdu dobrých influencerů balancuje na hranici stovek tisíc měsíčně. A u těch průměrných to je tak okolo 50 tisíc. To je taková realita," nastínil Kajumi.

Podívejte se na záznam celého pořadu Za pět minut dvanáct:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.