Češi na dovolené neumějí odpočívat. Hrozí jim syndrom vyhoření

Šumění moře, palmy anebo naopak krása české přírody a památek. Ani na takových místech každý třetí Čech nedokáže relaxovat a místo toho pracuje. Podle psychologů by ale lidé na dovolené měli nabrat nové síly a psychicky si od pracovních a dalších starostí odpočinout.

V opačném případě pak řada lidí řeší syndrom vyhoření anebo přepracování. "Většina z nás je v určité smyčce, která se pořád dokola opakuje. Nemáme odstup, nemáme na sebe náhled," vysvětluje psycholog Tomáš Morávek. 

Mezinárodního průzkumu se zúčastnilo více než 32 tisíc pracovníků po celém světě a ukázalo se, že smazání hranic mezi soukromým a pracovním životem rozvinul covid. Lidé totiž daleko více pracovali z domova.

[chooze:article;value:508418]

​Podle lékařů takové lidi nakonec daleko víc trápí zdravotní problémy. "Pak to končí tím, že doporučíme odpočinek, někdy napíšeme i krátkou pracovní neschopnost," říká praktický lékař Ondřej Sobotka. 

Podle lékařů a psychologů je ideální, když člověk svoji práci miluje. V takovém případě ho místo vyčerpání spíš nabíjí. Občasné přečtení pracovních e-mailů pod palmami takovému člověku prý neublíží.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.