V Německu našli unesené děti z Ukrajiny. Tisíce se ještě pohřešují

Děti se ukrajinským policistům podařilo najít v rámci snahy Kyjeva zdokumentovat ruské válečné zločiny, a to zejména únosy dětí, uvedl deník Ukrajinska Pravda. Jak se děti do Německa dostaly, ani jestli tam žily v ruských rodinách, zatím média nesdělila.

Díky spolupráci Ukrajinců s německými orgány činnými v trestním řízení při dokumentování ruských válečných zločinů, konkrétně deportací a nuceného vysídlení ukrajinských dětí, byla zjištěna poloha 161 ukrajinských dětí v Německu, které byly hledány jako nuceně vysídlené na okupovaná území nebo deportované do Ruska a Běloruska.

[chooze:article;value:551289]

​Podle webu Children Of War už ruští okupanti od začátku války takto odvlekli více než 19 500 dětí. Dalších 543 Rusové údajně zabili a skoro 1 300 zranili.

Jde ale pouze o potvrzené případy, tedy takové, kdy byla deportace nahlášena rodinnými příslušníky nebo úřady. Reálná čísla odhadují ukrajinské úřady na více než 700 tisíc.

Odvoz dětí přitom Kreml obhajuje jako jejich ochranu před válkou. Mezinárodní trestní soud v Haagu kvůli tomu loni v březnu na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou a na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal zatykač.

"Musíme donutit Rusko, aby dodržovalo Ženevské konvence a neprodleně poskytlo seznamy se jmény a místem pobytu všech ukrajinských dětí, které byly nezákonně deportovány," říká manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.