Příští europoslanci chtějí zrušit Green Deal. Je to utopie, tvrdí experti

Opatření, která mají do roku 2050 zajistit uhlíkově neutrální Evropskou unii. Ale také jedna z nejkritizovanějších věcí, která z Bruselu v minulém volebním období vzešla. To je Green Deal neboli Zelená dohoda, podle ekologů jen začátek.

"Myslím si, že kroky budeme muset ještě přidat. Jsou některé oblasti, kde se nám třeba nedaří je naplňovat tak, jak bychom potřebovali," sdělila ředitelka Hnutí Duha Anna Kárníková.

Jenže proti Zelené dohodě se bouří zemědělci, průmysl, ale i obchodníci. Všem prý komplikuje život a navíc dělá Evropu nekonkurenceschopnou se zbytkem světa, například v automobilovém průmyslu. "Myslím, že velkou roli bude také hrát rostoucí konkurence z Číny, která teď ten evropský automobilový průmysl trápí. Možná tam dojde k nějakým úpravám," řekla seniorní výzkumná pracovnice Institutu Europeum Kateřina Davidová.

[chooze:article;value:549638]

​Úpravy půjdou, zrušení celé Zelené dohody je podle expertů ale utopie. "Je to něco, jako kdybychom se teď bavili o nějakém širším, rámcovém, strategickém programu předminulé vlády, že jí zrušíme. Je to vlastně nějaké směřování Evropské unie, na kterém se členské státy a Evropský parlament tehdy dohodly," poznamenal Ladislav Miko, exministr životního prostředí a bývalý úředník Evropské komise.

Na schválení z Green Dealu čeká už jen několik málo legislativ. Některá nařízení, která už ale Evropským parlamentem prošla, obsahují revizní klauzuli – tedy mají jasně daný rok, ve kterém se cíle mohou přehodnotit.

Podle Evropského účetního dvora vyjde Green Deal do roku 2027 členské státy a firmy na více než sto bilionů korun. Ekologové ale poukazují na to, že i kdyby zmizela Zelená dohoda, nezmizí klimatická změna. A hašení jejich dopadů bude ještě dražší.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.