Letadlo muselo nouzově přistát. Nad Českem vypustilo 110 tun paliva

Pilot nákladního Boeingu 747 společnosti Atlas Air v pondělí při letu z lipského letiště do Tokya ohlásil poškození skla. "To může vést k poklesu tlaku v kabině. Proto bylo nutné zahájit veškerá bezpečnostní opatření," uvedlo pro německý portál Bild německé řízení letového provozu.

Bezpečnostní opatření zahrnuje také vypuštění leteckého paliva. Toho bylo v tu chvíli v nádržích asi 110 tun. Jak uvádí Bild, pilot palivo vypustil nad Českou republikou. Následky pro Čechy by to ale mít nemělo, podle německé agentury pro životní prostředí je dopad "nekritický".

[chooze:article;value:514920]

​Vypouštění paliva obyčejně probíhá ve vyšších výškách, palivo se při pádu k zemi mění na aerosol, který rozfouká vítr. V roce 2020 ale letadlo nad americkým Los Angeles vypustilo palivo nad několika školami, desítky lidí si pak stěžovaly na problémy s dýcháním a s podrážděnou kůží. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Naopak v roce 2019 se pilot ruského dopravního letadla rozhodl před nouzovým přistáním palivo nevypustit. Jak popsala britská BBC, pilot poté, co letadlo zasáhl blesk, ztratil kontakt s řízením letového provozu, bez čehož bylo vypouštění paliva nad Moskvou příliš nebezpečné. Letadlo po nouzovém přistání začalo hořet, ze 78 lidí na palubě 41 zemřelo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.