Ve středních Čechách budou jezdit nové vlaky. Zaplatí je kraj a Praha

Největší železniční tendr v historii už na podzim vypíše Praha se Středočeským krajem. Má zajistit pro pražskou aglomeraci modernější vlaky s větší kapacitou. "Cena té soutěže, investice do vlaků a provozování na třicet let přesáhne cenu sto miliard korun. O tuto cenu se podělíme se Středočeským krajem víceméně půl na půl," řekl náměstek primátora hl. města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Předběžný zájem o soutěž už projevilo pět dopravců. V současnosti většinu těchto regionálních vlaků provozují České dráhy a některé vlaky už teď mají problémy ve špičkách. "Je bohužel pravdou, že nám vlaky takzvaně přetékají. To znamená, že nám cestující stojí na schůdcích, mačkají se ve dveřích a podobně," poznamenal ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) Zdeněk Šponar.

"Je zcela evidentní, že příští roky bude pokračovat migrace do Středočeského kraje i Prahy. Je tedy nezbytné jim nabídnout způsob dopravy, do které se i vejdou," uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký (STAN).

[chooze:article;value:546058]

​Kapacita některých spojů by se měla zvýšit až o čtvrtinu. Nové vlaky by měly vyjet na konci roku 2029 a z Prahy by měly jezdit například do Kolína, Berouna, Kladna nebo na ruzyňské letiště. Kvůli novým vlakům si ale budou muset cestující i připlatit.

"Pozitivním dopadem bude určitě vyšší kapacita vlaků a možnost nabídnout moderní dopravu. Ale pochopitelně časem se tyto obrovské investice musí promítnout i v ceně jízdného," upřesnil radní Borecký.

Většině cestujících vyšší cena nevadí. "Úroveň se trochu zvedla, přesto to není takové, jak by člověk chtěl. Přesto já bych si klidně připlatila, řekla jedna z nich.
"Klidně bych si připlatil, kdyby ty vlaky byly v lepší kvalitě," přidal se další.

Nové vlaky by měly být vybaveny klimatizací, mít Wi-Fi připojení a dostatek místa na přepravu kol a kočárků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.