Aféra s kelímky na Majálesu neutichá. Začala ji řešit obchodní inspekce

Kelímková linka první pomoci. Tímhle heslem chce organizátor Majálesu zklidnit emoce po festivalu. Moc se mu to nedaří. Na sociálních sítích se šíří reakce. "Myslím, že vás nominace za nejlepší PR roku 2024 mine!," napsal jeden z uživatelů. "Uberte trochu v tý aroganci, tryská mi to na monitor.... Působí to, že jste zkusili návštěvníky okrást o pár set tisíc, ale neklaplo to. Tak třeba příště, držíme palečky," přidal další.

Přesto už se na zveřejněný e-mail ozývají lidé, kteří chtějí peníze za kelímky zpět. "Psal jsem tam s tím, že mám z akce dva kelímky. Zatím čekám na odpověď," řekl jiný účastník Majálesu.

Někdo si kelímky střádal s každým nápojem a ke kase pak bral další i za kamarády. K tomu třeba dostal nějaké od lidí, kteří nechtěli čekat frontu. A ve finále jich tak nesl třeba třicet. Pořadatel v neděli označil každého s více než čtyřmi kelímky za podezřelého. "Že v průběhu akce sbíral, neboli kradl kelímky ostatním návštěvníkům," sdělil pořadatel Majálesu Michal Šamánek.

[chooze:article;value:553234]

​"Já, který jsem vracel kelímky za kamarády, tak jsem označovaný za zloděje a společně dalších 200 až 300 lidí, kteří tam byli?," zlobí se účastník akce Jakub Rypka.

V úterý pořadatel dodal, že coby zloděje neoznačil nikoho konkrétního. Se žádostmi o peníze se prý přihlásilo zatím na 200 lidí a všem prý festival vyhoví.

Kelímkovou kauzu už začala řešit Česká obchodní inspekce (ČOI). "Budeme se zabývat zejména tím, zda nedošlo k porušení některé z povinností upravených v zákonu o obalech," uvedla inspekce.

Že by nevrácení kelímku naštvalo někoho natolik, aby šel podat trestní oznámení, se podle pražských policistů zatím nestalo. Přesto se Majálesem už několik dní zabývají. 

Zároveň se ale inspekce Generálních sborů začala zabývat tím, jestli byl v pořádku jejich zákrok. Emoce vzbudil hlavně jízdní policista, který jednoho z účastníků udeřil obuškem do hlavy. Prý jeho koni sahal na uzdu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.