Šíří se velikonoční vlna podvodů. Působí zcela neškodně, varuje banka

Podvodníci prostřednictvím zprávy vybízí ke zdánlivě neškodnému upřesnění údajů adresáta. Nakonec jsou schopni ale vybílit účet.

"Podstatou je, že člověku dorazí SMS, která se tváří, jako by byla odeslána od některé z velkých přepravních společností. Vybízí adresáta 'pouze' k upřesnění adresy, aby mohl být doručen zdánlivě objednaný balíček. Vše skrze internetový odkaz. Ten ale ve skutečnosti vede na velmi dobrou napodobeninu platební brány, kde adresát vyplní v dobré víře údaje ze své platební karty," popsal principy podvodu manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB Petr Vosála.

[chooze:article;value:547638]

Následně pak člověku přijde ověřovací SMS nebo jiný způsob potvrzení údajů, například skrze Smart klíč. "Tento ověřovací prvek se ale neváže na potvrzení změny adresy pro doručovatele, ale k potvrzené nechtěné, neplánované platbě. Snadno se tak může stát, že člověk se celým procesem prokliká, aniž by odhalil to, že se mu za chvíli odečte platba z jeho vlastního účtu," doplnil Vosála.

Odborníci upozorňují, že podvodníci se často kromě doručovacích společností vydávají i za finanční úřad, Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) a další podobné instituce.

Takto může vypadat falešná SMS zpráva:

Na co si dát pozor?

Podle Vosála je v první řadě potřeba myslet na to, zda člověk nějaký balíček zrovna skutečně očekává. Pokud ne, zprávu tak může rovnou smazat.

"Všímejte si, z jakého čísla vám zpráva přišla. Často je to zahraniční nebo neznámé číslo. Stejně tak texty ve zprávě mnohdy obsahují chyby a krkolomnou češtinu a odkazy umístěné v SMS zprávách jsou svým tvarem na hony vzdálené od těch reálných. Zejména pokud se jedná o zkráceniny typu bit.ly, shorturl a další, je něco špatně. Žádné seriózní instituce je totiž pro komunikaci nepoužívají. V každém případě je potřeba zachovat chladnou hlavu a jednat v klidu, s rozmyslem," radí Vosála.

Vosála navíc doporučuje sledovat také upozornění z internetových prohlížečů či antivirových programů. Ty totiž mohou na vstup na nebezpečný web upozornit.

Podvodník za sedm let ošálil přes 150 lidí. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.