Silných bouří a tornád v Česku má přibývat. Může za to i nárůst teplot

Dnes už potvrzené tornádo v Lubné na Svitavsku napáchalo řadu škod. Poničilo řadu střech a polámalo ploty. "Normálně se to zjevilo z pole a valilo to. Zastřešení na bazénu pryč, střecha na třech místech odkrytá. Odhaduju škodu na 400 tisíc," řekl obyvatel Lubné Ondřej Hab.

"Jednalo se o tornádo a jevy nebyly pouze na tom místě. Některé se samozřejmě vyskytovaly na větším území. Dokonce máme potvrzeno tornádo i z Rakouska kousek za hranicemi jižně od Znojma," prozradil meteorolog Petr Münster.

Svitavsko ale není jediná oblast, kterou meteorologové po víkendu zkoumají. "Ještě se dále bude prověřovat kolem Chotěboře obec Nejepín, kde také byly trošku výraznější škody," přidal Münster. První letošní tornádo už odborníci potvrdili před měsícem u Letovic. Podle nich se podobné jevy mohou vyskytovat i několikrát ročně.

[chooze:article;value:502289]

"Je mnoho studií, které se zabývají tím, jestli počet tornád poroste s nárůstem teplot vzduchu," řekla expertka na počasí Dagmar Honsová. Podle té se řada z nich přiklání k tomu, že se s přibývající dynamikou v atmosféře budeme ve střední Evropě setkávat s tornády častěji.

"Není úplně možné vztáhnout počet tornád ke změně klimatu na našem území. Ale co víme, že se obecně v Evropě mění a bude měnit, tak je pravděpodobnost výskytu silných bouří," doplnil klimatolog Miroslav Trnka.

Podle Petra Münstera je potřeba rozlišovat intenzitu těchto jevů, jelikož podobně silná tornáda, jako bylo to na Moravě v roce 2021, jsou výjimečná. "Ale ta slabá se vyskytují častěji, než bychom si možná chtěli připustit," upozornil.

[chooze:article;value:497723]

Kdo nechce být po tornádech a podobných jevech překvapený, měl by si zkontrolovat pojištění svého majetku. "Škody způsobené tornádem pojišťovny zpravidla plně hradí, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem," řekla mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pilková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.