Otevírací doba o květnových svátcích: Kdy si zajít nakoupit nebo na poštu

Květen je téměř tady a s ním i dva svátky, které jsou týden po sobě. Jde o 1. květen (Svátek práce) a 8. květen (Den vítězství), které připadají na středu. A zatímco první májový den mohou lidé nakupovat dle libosti, o týden později by šli do obchodů zbytečně.

Výročí konce druhé světové války je totiž svátkem, u kterého zákon nařizuje, aby prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních měly zavřeno. Kromě nich musí 8. května zůstat zavřené rovněž bazary, výkupny odpadu a zastavárny. 

​​Zákaz maloobchodního prodeje se tak vztahuje na většinu supermarketů a hypermarketů v Česku. Do řetězců Globus, Kaufland, Penny, Tesco, Albert nebo Lidl tedy musejí lidé vyrazit raději o den dříve.

Toto omezení se netýká obchodů na autobusových ani železničních nádražích, ve zdravotnických zařízeních nebo na letištích. Otevřeny budou 8. května také lékárny a velkoobchody a lidé nakoupí také na čerpacích stanicích.

Otevřená budou i některá obchodní centra, a to proto, aby zákazníci mohli nakupovat v menších obchůdcích. Na dodržování zákona dohlíží ČOI (Česká obchodní inspekce). Za jeho nedodržování může provozovateli udělit pokutu do výše až jednoho milionu korun.

Pobočky České pošty budou budou mít 1. května otevřeno podle běžné otevírací doby, naopak ve středu 8. května budou zavřené. "Zároveň upozorňujeme všechny klienty, že si otevírací dobu své pobočky České pošty mohou ověřit ve vyhledávání poboček na webových stránkách České pošty www.postaonline.cz," upřesňuje podnik na svých stránkách.

[chooze:article;value:547862]

Současný systém chce ale změnit dvojice poslanců ODS Pavel Staněk a Jan Bureš. Plánují zrušit zákon, který omezuje otevírací dobu ve vybrané státní svátky. "Buď má být zavřeno všechny svátky, nebo má být o všech svátcích otevřeno," nechal se slyšet před časem Bureš. Koaliční KDU-ČSL s tím ale nesouhlasí, strana je pro to, aby byly obchody o svátcích zavřené. Vláda zatím k návrhu vyslovila neutrální stanovisko.

Přestože oba svátky připadají na střed pracovního týdne, někteří žáci a studenti si volno prodlouží. Vedení řady škol po celé republice totiž vyhlásilo ředitelské volno na 2. a 3. května, jiné zase na 6. a 7. května.

Štáby TV Nova pravidelně kontrolují kvalitu potravin v obchodech. Podívejte se, jak dopadla ta poslední v Kolíně (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.