Tohle budou jíst naše děti. Nová vyhláška má změnit potraviny pro školní jídelny

Školní jídelna. Noční můra šéfkuchařů, trauma řady lidí, kterým některá jídla nadobro znechutila. Nelichotivá pověst školních jídelen by ale příchodem nové vyhlášky mohla být minulostí.

Nová vyhláška po 30 letech praxe mění spotřební koš, podle kterého se jídelníčky tvoří. V tom novém budou modernější a pestřejší suroviny.

"Za tu dobu se neskutečně proměnilo portfolio potravin, které máme k dispozici. A nejen to. Nám se bohužel dost zhoršil zdravotní stav dětí, co se týká zubního zdraví, obezity a dalších onemocnění, která na to navazují, takže i to musí spotřební koš reflektovat," shrnula Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu.

"Ta vyhláška je součástí celkové reformy stravování ve všech veřejných institucích. To znamená pestřejší a vyváženější stravu ve školních jídelnách, vyšší podíl rybího masa, jinou práci s luštěninami a mléčnými výrobky," vyjmenoval náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Vyhláška má nově řešit například i množství přidaného cukru v jídle. "Bude platit, že ta maximální hodnota, která vychází z nutričních doporučení, tak to bude maximum, co se musí dodržovat," ujasnila Košťálová.

[chooze:article;value:550588]

Udělat jídlo pro děti zajímavější

Pro řadu školních jídelen se ale s novou vyhláškou nic moc nezmění. Například ta na Základní škole Šumava patří mezi vyhlášené, kam se jezdí přiučit novinkám kuchaři z celé republiky. Receptem jsou výhradně čerstvé suroviny, žádné polotovary, a dokonce třeba i vlastní domácí pečivo.

"Dneska jste zrovna viděli, že jsme měli mexické fazole, bezmasé jídlo. Je to o surovině. Nejdůležitější, co je, tak je dochucování. Pokud jídlo nedochutíte, můžete dělat, co chcete, a děti to nejedí," řekl manažer školní jídelny ZŠ Šumava Břetislav Fiala Maier.

Pro žáky, kteří jsou například na bezlepkové dietě, má škola jednoduché řešení. Každé ráno mohou přijít, oběd si dát do ledničky a v poledne si ohřát v mikrovlnné troubě a společně se spolužáky si ho sníst v jídelně.

"U nás hodně pracujeme s moukou a bezlepkovou dietu si netroufáme nabízet. Je pro nás důležité, aby to nevyčlenilo děti z kolektivu. Proto jsme v rámci školní jídelny udělali místo, kde je lednice a mikrovlnka," popsal ředitel ZŠ Šumava Jan Kolář.

[chooze:article;value:550231]

Změny pro alergiky a celiaky

Nová vyhláška myslí i na alergické děti a jejich dietní stravování. Státní zdravotní ústav vydal na začátku tohoto roku metodiku, jak by měly školní jídelny v takových případech postupovat. Některé totiž zakazovaly dětem nosit si vlastní jídlo a v jídelně ho ohřívat.

"Velké téma dlouho bylo, zda si dítě může přinést vlastní jídlo a zda mu ho jídelna může ohřát, čehož se někdy obávali ve školách, aby nepřebírali odpovědnost. Tyto věci chceme upravit, abychom vyjasnili, že toto je možné a že i stravu přinesenou z domova si dítě může sníst se spolužáky a nebude vyloučeno," řekl Nantl.

"Jsou popsané způsoby a kroky, jak toto může jídelna zajistit. Úplně minimální možnost, tedy že rodič přinese krabičku, až po to, že školní jídelna připravuje a má na to možnosti a personál, který dokáže dietní jídlo připravit," doplnila Košťálová.

Vyhlášku už v pilotním režimu testuje 29 základních škol napříč republikou. Ministerstvo společně se Státním zdravotním ústavem chce, aby byla platná nejpozději od září roku 2026.

Přestože změny mohou pomoci pověst některých školních jídelen zlepšit, nebudou patrné ze dne na den a bude hodně záležet na tom, jak se v jednotlivých školních jídelnách k novým pravidlům bude přistupovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.