Nebude to jednoduché, ale zvládneme to, řekl Fiala v novoročním projevu

Fiala ve svém novoročním projevu připomněl 30. výročí vzniku České republiky, ale také poklidný způsob, kterým jsme se se Slováky rozešli a že vztahy obou národů zůstaly nadstandardní.

"Slováci jsou naši blízcí přátelé, takže když náhodou na mistrovství světa v hokeji postoupí ten druhý tým, zcela spontánně mu fandí fanoušci obou států. Je to výjimečný vztah – a je dobré si to připomenout právě teď, když blízko za slovenskými hranicemi probíhá brutální válečný konflikt proto, že se jedna východní velmoc nesmířila s tím, že jiný národ s ní nechce být v jednom státě, nechce být pod jejím vlivem, ale chce o své cestě a svém osudu rozhodovat sám," řekl Fiala.

Češi museli také v roce 2022 překonat různé strázně, z nichž některé si potáhnou i do nového roku. Kromě války je to také energetická krize. To musel Fiala řešit v době českého předsednictví Evropské unie.

"Zabývali jsme se naší společnou bezpečností, řešili jsme, kde rychle obstarat plyn a ropu, hledali jsme cestu, jak společně podpořit firmy i domácnosti. Všichni věděli, co představuje Česká republika, oceňovali naši kompetenci a naše jednání a byli díky tomu ochotni akceptovat naše návrhy a postoje. A také proto jsme dokázali prosadit řadu konkrétních opatření, která nám nyní pomáhají současnou složitou situaci zvládnout," pronesl.

Česko není malé a nevýznamné

"Rád bych v této souvislosti připomenul jednu velmi důležitou věc. Česká republika není žádný malý, slabý a nevýznamný stát kdesi na okraji Evropy, na jehož názoru nezáleží, jak občas slýchám i ve veřejných debatách. Ne, takové poraženectví musíme společně odmítnout a opustit. Podle počtu obyvatel jsme 9. nejlidnatější stát z 27 členských zemí Evropské unie. A ani podle naší ekonomiky, prosperity a životní úrovně nepatříme nikam na konec. Jsme významná, středně velká evropská země. Jen je třeba, abychom si to uvědomili a naučili se podle toho uvažovat, vystupovat a jednat. Pokorně, přátelsky, ale přiměřeně sebevědomě. Jsem přesvědčen, že evropské předsednictví, za něž nyní sklízíme chválu, je dobrým příkladem takového přístupu," pokračoval.

Poukázal také na časné volání, aby se místo zbrojení usilovalo v souvislosti s konfliktem na Ukrajině o mír. "Právě budování silné kolektivní obrany je jediná cesta, jak si mír dlouhodobě udržet. Výdaje na obranu musíme chápat stejně jako jakékoli dlouhodobé investice do ekonomiky, do lidí. Systematicky podporujeme zapojování domácího průmyslu do armádních zakázek. Vytváříme tím pracovní místa, většinou s vysokou přidanou hodnotou, tedy místa dobře placená, a podporujeme tak konkurenceschopnost české ekonomiky. Řada českých firem, jež se věnují obrannému průmyslu, také v posledních měsících rozšířila svoji výrobu a nabírá tisíce nových zaměstnanců," vyložil.

[chooze:article;value:482077]

Stropování a úspory

Vysoké ceny energií se podle Fialy nedají zkrotit jednoduchým nařízením. Připomněl volání po zastropování cen pohonných hmot, které vláda odmítala: "My jsme věděli, proč volíme náročnější cestu s řadou menších a zdánlivě složitějších opatření. I díky tomu máme na našich čerpacích stanicích stálý dostatek pohonných hmot, ale také jsou nyní za cenu, jaká byla ještě před vypuknutím války na Ukrajině. A v mediích mezitím čteme, že země, jež se rozhodly pro tvrdou regulaci cen, nyní čelí nedostatku a přecházejí na přídělový systém. To je něco, čemu jsme se v České republice vyhnuli a čemu se chci vyhnout i v budoucnu. Ať už jde o energie, potraviny nebo pohonné hmoty."

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje škrty za 70 miliard korun. "Tyto úspory by ale neměly zasáhnout naši armádu, výstavbu nových silnic a železnic, ani vzdělávání našich dětí. Tedy oblasti, které naše vláda považuje za svoji letošní prioritu," dodal Fiala.

Nakonec ještě lidem popřál do nového roku: "Nebude to jednoduchý rok, ale zvládneme ho. Tak, jako jsme společně úspěšně zvládli těch předchozích třicet let. Tím jsem si zcela jist. Přeji vám šťastný nový rok, vše dobré a děkuji vám za vaši pozornost. Pěkný večer."

Loňský projev

Fiala měl novoroční projev také 1. ledna 2021. Tehdy hovořil o tom, že Česko čeká jeden z nejsložitějších roků v samostatné historii země. Upozorňoval na vysokou inflaci a dopady pandemie koronaviru. Zatímco covid prakticky vymizel, inflace se ještě výrazně zvýšila.

V únoru 2022 totiž Rusko napadlo Ukrajinu a rozpoutalo nejhorší konflikt v Evropě od konce 2. světové války. Česko následně 1. července přebíralo předsednictví Evropské rady a Češi "řídili Evropu" ve druhém pololetí uplynulého roku.

Významným momentem, kdy se o českém premiérovi mluvilo ve světě, byla březnová společná cesta premiérů tří zemí do Kyjeva. Vedle Fialy se jí zúčastnili jeho polský protějšek Mateusz Morawiecky a slovinský premiér Janez Janša.

​Fiala se ale musel potýkat také s celou řadou problémů. Předně vláda byla pod palbou kritiky kvůli pomalým reakcím na inflaci a energetickou krizi. Objevily se i politické skandály, ať už to byla kauza koaličního partnera STAN Dozimetr, či nedávná kauza privatizace brněnských bytů, která zasáhla hlavně KDU-ČSL.

Vládou ale příliš neotřásly podzimní komunální a senátní volby, v horní komoře dokonce svoji pozici posílila. Kaňkou pro Fialu ovšem je, že se nepodařilo zatím vyjednat koalici v Praze na vládním půdorysu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.