Víkendová změna počasí v Česku mate meteorology. Je to záhada, nechápou

Meteorologové napjatě očekávají, jaký vliv na počasí bude mít výšková tlaková níže, která se přihnala na naše území. Ta by měla ovlivnit počasí hlavně o víkendu. Změnu ale zaznamenáme už ve čtvrtek a v pátek.

"Zatímco čtvrtek bude ještě větrný s nárazy větru o rychlosti 55 až 70 km/h, od pátečního dne bude foukat pouze mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 5 až 20 km/h. Zesilovat bude pouze při ojedinělých bouřkách," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:553296]

​Jenže jaké dopady na počasí tlaková níže přinese o víkendu, zatím nelze přesně určit. "Za to, že pořádně nevím, jaké bude počasí o víkendu, děkuji výškové tlakové níži, která je vždy nevyzpytatelná," doplnila Honsová. Meteorologické modely ale počítají s tím, že tepoty půjdou pozvolna dolů.

Zatím to tedy vypadá, že v sobotu se denní teploty vyšplhají k 15 až 20 °C a na jižní Moravě by mohlo být až 22 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy se mohou objevit přeháňky a teploty přes den se vyhoupnou maximálně k 17 až 21 °C. "Počítat musíme s občasnými přeháňkami, ty budou vydatnější v bouřkách," dodala Honsová.

Na konci dubna překvapilo zimní počasí Evropu. Lyžování v Alpách bylo prý lepší než v sezóně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.