Polský turista kvůli fotce porušil zákaz. Dostal pořádnou pokutu

Incident se podle portálu BBC News odehrál poblíž města Longyearbyen, nejseverněji položeného města na světě. Když tam lidé spatřili muže, který se na ledové kře snaží přiblížit ke mrožovi, okamžitě zalarmovali úředníky.   

Podle zákona o životním prostředí je totiž na Špicberkách zakázáno rušit tamní divokou zvěř. Zákon se vztahuje také na lední medvědy, tuleně, velryby, soby a polární lišky. Guvernér proto apeluje na lidi, aby si od mrožů udržovali dostatečnou vzdálenost, nerušili je, a předešli tak možnému nebezpečí, které by divoká zvířata mohla pro lidi představovat.

Policejní prokurátor Magnus Rindal Fredriksen uvedl, že celý incident sledovalo hned několik zaměstnanců úřadu guvernéra. Došlo k němu hned první den, kdy polský turista na norské souostroví přicestoval. Podle prokurátora si prý chtěl pořídit dobrou fotografii. Polákovi se tak výlet pořádně prodražil. Musel totiž zaplatit pokutu v hodnotě více než 30 tisíc korun.

[chooze:article;value:552753]

Jak připomíná web National World, mroži jsou na Špicberkách chránění od roku 1952. Tehdy jich totiž po stovkách let intenzivního lovu na souostroví zbylo jen několik set. Ačkoli jejich populace od té doby roste, stále jsou na seznamu ohrožených zvířat.

Podle nového zařízení, které začne platit příští rok, se k nim lidé nebudou moci přibližovat na méně než 150 metrů. Norské úřady se také rozhodly omezit počet výletních lodí. Vylodit se navíc budou moci jen na určených místech.

Benátčané se zastali turistů. Protestovali kvůli novému poplatku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.