Hřib couvá z rekonstrukce stanice Nádraží Holešovice. Opozici rozzuřil

Skanzen z dob totality, feťácké doupě nebo kulisy z hororového filmu. Tak by se dal popsat současný vzhled stanice metra Nádraží Holešovice.

Všudypřítomný nepořádek, dveře, které nikam nevedou, a pomalované zdi. Cestující ale nejvíce trápí místní bezdomovci.

Změnit to měl dlouhodobý projekt magistrátu, developerů a dopravního podniku. Jenže teď do toho chce náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib hodit vidle.

"Objevila se teď v médiích informace, že jeden ze svědků v kauze Dozimetr uvedl, že konkrétně v projektu nových Holešovic měly hrát roli úplatky až 50 milionů korun," prohlásil.

[chooze:article;value:544989]

Do náměstka se pustila opozice, podle které může vycouváním z projektu Praha přijít i o miliardy korun. "Stanice se nebude rozvíjet, bude chátrat tak, jak chátrá dodnes. Celé území bude nepřívětivé, bez jakéhokoliv rozvoje, pro dopravní podnik to znamená, že ten budoucí zisk až 600 milionů korun ztratí," varoval zastupitel Adam Schneinherr (Praha Sobě).

"Dozimetr tady zablokoval celou řadu projektů. Pokud skutečně tam hrozí nějaká rizika, tak ať je pan Hřib opraví a v tom projektu pokračuje třeba v nějaké změněné podobě, ale myslím si, že úplně ho ukončovat není správné," uvedl zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Podle některých právníků by navíc musel magistrát za zrušení smlouvy odškodnit i zúčastněné firmy. "Když uzavřete smlouvu a smlouvu porušíte, tak tam samozřejmě vznikla škoda. Ta škoda se dá vymáhat a tady se jedná o projekt v hodnotě několika miliard, takže náhrada škody je ve výši minimálně stovek milionů korun," vysvětlil advokát Radek Pokorný.

[chooze:article;value:545728]

"Východisko je dohoda stran, protože se jedná o smluvní vztahy a ty se mají plnit, to znamená uzavřít nějakou finální smlouvu, potom budovat projekt. Řešení je jednoduché, prostě se vrátit k jednacímu stolu," dodal.

"Samozřejmě jako předseda představenstva společného podniku bych musel asi hledat veškeré cesty, jak ochránit jeho zájmy, včetně případného vymáhání náhrady škod," řekl podnikatelský partner developerské firmy Karlín group Jan Ludvík.

Zdeněk Hřib ale tvrdí, že na to pamatovala smlouva, ve které je uvedeno, že v případě odstoupení se strany vzdávají nároku na náhradu škody. "My jsme to studovali a došli jsme jasně k závěru, že ten článek se na tuto situaci vůbec neuplatní," poznamenal advokát Emil Holub.

"Představenstvo dopravního podniku má nadále zájem pokračovat v té nejekonomičtější variantě, to znamená pokračovat ve společném podniku," sdělil předseda představenstva Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Witowski.

Už teď má prý obnova stanice Nádraží Holešovice roční zpoždění. V případě, že by se v projektu pokračovalo, mohlo by se s rekonstrukcí začít teprve za tři roky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.