Projekt televize Nova má první úspěchy. Ceny potravin ale zatím zůstávají vysoké

Začátky nebyly lehké. Když štáb televize Nova poukazoval na vadné potraviny, které lidé běžně kupují, nejdříve ho prodejci vyhazovali z obchodů a nechtěli s ním mluvit. "Chcete, abych reagoval tím, že na vás budu volat policii České republiky?" zněla slova jednoho vedoucího prodejny. 

Jiným zaměstnancům zase přišlo důležitější si reportéra fotit, než se zajímat o to, že jim hnije v regálech zelenina. Jenže diváci redakční poštu dál zaplavovali podněty a e-maily. "Je to dobrá věc, pokračujte," vyjadřují podporu i lidé oslovení na ulici. "Myslím, že si dají víc pozor, když vidí, že po tom někdo jde," vzkázal další z diváků. 

[chooze:article;value:497141]

​Ledy se asi opravdu pohnuly a prodejci si začali dávat větší pozor na to, co nabízejí a začalo se třídit zboží. "Všimli jsme si paní, že to tady přebírá, všechno uklízí, rovná," popsal situaci na jedné prodejně reportér. 

Před měsícem televize Nova upozornila na plesnivé citrony v obchodě ve Slaném. V pátek tam na ně narazila znovu. Právě tento a jiné příklady ji zavazují, že má ve své práci pokračovat. Jejím i Vaším cílem jsou totiž kvalitní potraviny za dobrou cenu. 

Do boje především s cenami potravin a vysokými maržemi obchodníků se rozhodl před několika týdny vydat i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). "Někteří hráči na našem trhu s potravinami se snaží zneužívat spotřebitele a šponují ceny ve snaze maximalizovat své zisky. Pro mě to je neakceptovatelné," prohlásil ministr. 

[chooze:article;value:497316]

​Celé se to ale, jak to zatím vypadá, zaseklo na kontrolách a analýzách. "Už od minulého týdne v praxi probíhají společné kontroly České obchodní inspekce (ČOI) se státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí," prozradil náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka. 

Pracovní skupina ministerstva zemědělství, která má za úkol kontrolu marží potravin, by se prý měla sejít po Velikonocích. To by měly být známy i první výsledky kontrol.

"Zvýšená kontrola tvorby cen potravin ze strany kontrolních orgánů a různých institucí se samozřejmě do cen potravin ještě nemohla promítnout a ona se taky zřejmě ani nepromítne. Je potřeba to vnímat jako určitý společenskopolitický apel na to, aby té situace nikdo nezneužíval. Samozřejmě to může přispět k tomu, aby ceny potravin nadměrně nerostly, ale že by to mělo nějaký velký vliv na ceny potravin, to mít nebude," tvrdí agrární analytik Pavel Havel. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.