Vzpoura proti Jurečkovi! Jihočeští lidovci žádají okamžité svolání sjezdu

Celostátní výbor lidovců řešil v úterý večer osud Mariana Jurečky ve funkci ministra práce a sociálních věcí a lídra strany. Nakonec dospěl k závěru, že personální změny nebudou s respektem k jeho dosavadní práci nutné.

S tím však nesouhlasí českobudějovičtí lidovci. "Požadují svolání sjezdu. Nesouhlasí se čtvrtým bodem z toho usnesení," řekl TN.cz mluvčí KDU-ČSL Simon Dytrych.

[chooze:article;value:536313]

Důvodem je kauza kvůli vánočnímu večírku na ministerstvu práce v den útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jurečkovi bylo vytýkáno, že setkání neukončil včas a chyboval i v následné komunikaci směrem k médiím a veřejnosti. Celostátní výbor následně přiznal jeho chybu. 

Omluvil se i Jurečka, který sám nabídl svá křesla k dispozici. "Na jednání celostátního výboru jsem nabídl jak funkci předsedy KDU-ČSL, tak člena vlády a ministra práce a sociálních věcí k dispozici celostátnímu výboru. Zároveň jsem také zrekapituloval ten vývoj 21.12., popsal jsem i vývoj těch posledních 14 dnů a zároveň tady na tomto místě znovu jasně říkám, že se omlouvám za to, že jsem 21.12. špatně vyhodnotil ta rozhodnutí a zároveň jsem udělal chyby v komunikaci vůči médiím i vůči veřejnosti," řekl novinářům na tiskové konferenci na závěr úterního jednání.

Sjezd lidovců je aktuálně naplánovaný na podzim. Českobudějovická KDU-ČSL zároveň vyzývá ostatní organizace, aby se připojily a požadovaly dřívější svolání akce.

Podle politologa bude pro Jurečku velmi těžké získat si zase přízeň voličů. Podívejte se na rozhovor (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.