Gastronomie v Česku dostala pořádně na frak. Může za to pandemie i inflace

Pokud bychom hledali obor, který dostal během několika posledních let nejen pár facek, ale i tvrdé K.O., můžeme tvrdit, že pohostinství všechna tato kritéria do puntíku splňuje. Po pandemii koronaviru už neotevřelo přes 2 000 hospod a restaurací a podnikat dál v gastronomii není prý žádný med.

Své o tom ví pan Dočkal. "Dnes je to na lidech opravdu vidět, že víc počítají. Snaží se drahé položky vyměnit za levnější. Spousta lidí si opravdu ani pití nedá, je to takové smutnější z našeho pohledu," popsal majitel restaurace U Dočkalů.

[chooze:article;value:521640]

Na celou restauraci je pan Dočkal se svou ženou sám. On vaří, ona obsluhuje. Aby nemusel drakonicky zdražovat, snaží se uvařit hostům z lokálních surovin. "Jinak by prostě ta provozovna nepřežila," doplnil Dočkal.

Z vesnické restaurace na Moravě se přesouváme do centra Prahy. Aby přežil, musel majitel restaurace pan Cieślar nedaleko Václavského náměstí zdražit. A ne zrovna málo. "V jednu dobu byl  ten nárůst cen potravin hodně neudržitelný. Třeba maso nebo mléčné výrobky," uvedl Cieślar. Ten zdražil polední menu asi o 40 %.

Dalším bolavým místem gastronomie jsou lidské síly. "Lidé se nehrnou, je to fyzicky náročné. Ta pracovní doba je fakt dlouhá. Stojíte na nohou, kolikrát nemáte čas se ani najíst," vysvětlil provozní restaurace Ondřej Godhart.

Zdražování v oboru pohostinství se netýká pouze tradiční české kuchyně, dopadá i na vietnamské podnikatele, ti k tomu ale přistupují se vztyčenou hlavou. Inflaci a vysoké ceny potravin poráží se svou rodinou pan Nguyen prací. Nebrečí a nestěžuje si, i když by mohl. "Jsme pracovití, protože si tu budujeme všechno od začátku. Makáme prostě sedm dní v týdnu," sdělil provozovatel vietnamské restaurace David Nguyen.

[chooze:article;value:521253]

Zdražil o necelých 10 korun na jídle a na otázku, jak by mu mohl stát pomoci, odpovídat nechtěl. Ruku natahovat nechce a postará se o sebe prý sám. Jediné, co by ale přivítal, jsou férovější ceny potravin. "Zastropování těch cen, aby se to nepohybovalo nahoru a dolů," nastínil Nguyen.

Dát si jídlo v hospodě a restauraci se pomalu stává výsadou bohatých. A navíc se podle ekonomů cena půllitru piva brzy vyšplhá na 70 korun. Důvodem by mělo být zvýšení DPH z 10 na 21 procent, které je součástí vládního plánu konsolidace veřejných financí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.