Policisté by měli dostat lepší zbraně a více ochrany, hodnotí expert

Zámek v pátečním rozhovoru zopakoval, že zásah policie při střelbě na filozofické fakultě považuje za rychlý a profesionální. Nicméně doufá, že česká policie dostane do budoucna lepší vybavení.

"Myslím si, že o tom mluvil policejní prezident, že se připravuje nákup dlouhých zbraní pro prvosledové hlídky, a to jsou věci, které já bych jednoznačně podpořil. Druhou věc, kterou bych podpořil v této souvislosti, by měla být i jakási zlepšená balistická ochrana pro zasahující policisty," vyjmenoval Zámek. Podpořil by také to, aby policisté mimo službu u sebe mohli, nebo dokonce měli mít zbraň.

[chooze:article;value:536905]

​Upozornil na to, že ačkoliv se na páteční tiskové konferenci mluvilo o 1 685 intervencích a že na místě zásahu bylo 47 interventů, zaznamenal vyjádření vedení filozofické fakulty, že s nimi nikdo nekomunikuje. V podobném duchu se na jednání sněmovního bezpečnostního výboru vyjádřil poslanec hnutí ANO Jan Richter, jehož dceru útočník postřelil. Podle Richterových slov čekala dlouho na odvoz do nemocnice. Rodině se prý také nikdo neozval.

Stále není zcela jasné, proč střelec na fakultě rozpoutal peklo. "Pokud já vím, tak se tam pracuje s několika verzemi. Já si myslím, že šlo o jakýsi způsob rozšířené sebevraždy. Prostě pachatel chtěl spáchat sebevraždu a jeho motivem bylo, aby s ním zemřelo co nejvíc lidí," míní Zámek.

Na celá rozhovor s Davidem Zámkem se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.