Jen úpravy a žádná důchodová reforma, hřmí opozice. Podle Jurečky jde o první krok

Sněmovna ve středu schválila vládní návrh novely zákona o důchodech. Podle opozice však vláda dělá jen kosmetické úpravy a obírá důchodce o peníze. "To skutečně není důchodová reforma. To jsou parametrické změny zákona o důchodovém pojištění, které sahají na důchody a zpomalují valorizace trvale. Pětikoalice pomalu ruší mimořádnou valorizaci a nahrazuje ji jednorázovou sociální dávkou a zpomaluje tu řádnou valorizaci, u které se bude příště vycházet nikoliv z poloviny reálných mezd ale ze třetiny reálných mezd. Takže to není žádná důchodová reforma," řekla v Televizních novinách předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je odsouhlasená novela prvním krokem z celé důchodové reformy. "Počítám, že důchodovou reformu na vládě projednáme do konce letošního roku. A děláme to proto, že se tady roky předtím taková reforma neudělala. A je klíčem k tomu, aby důstojné důchody měly i děti a vnoučata současných starobních důchodců v budoucnu," hájí se Jurečka.

[chooze:article;value:514991]

Opozice si navíc stěžuje, že s ní vláda kroky neprojednává a patřičně ji neinformuje. S tím však Jurečka nesouhlasí. "Já jsem s opozicí několikrát jednal a jsem připraven se zástupci opozice jednat i nadále. Zástupci opozice mají své experty v tom týmu, který připravuje tu důchodovou reformu. Počítám, že s nimi, pokud bude vůle a budou chtít, budu jednat i nadále. Opakovaně jsem je žádal a prosil, aby představili oni důchodovou reformu nebo aspoň nějaké základní principy, které jsou pro ně důležité, ale které zároveň vedou k tomu, aby ten systém byl udržitelný a aby dokázal přinést tu změnu, že i pro ty budoucí generace dnešních čtyřicátníků, třicátníků, dvacátníků tedy budou důstojné důchody z průběžného systému i v budoucnu," uvedl ministr.

"Já jsem byla na dvou schůzkách. Opakovaně jsem prosila pana ministra, abychom dostali data, údaje, propočty. Nic z toho se nestalo. Pan ministr má za sebou robustní aparát. Takže chtít a říkat, že by měla připravit opozice, která disponuje velmi omezenými možnostmi, důchodovou reformu, je velmi liché," vadí Schillerové.

"My jsme ta data poté, co jsem zveřejnil záměr důchodové reformy, dali k dispozici. Mají je ti experti, kteří zastupují opoziční strany, jsem připraven o tom jednat, ale potřebuji slyšet, co jsou oni připraveni udělat pro to, aby ten systém byl opravdu udržitelný i pro budoucnost. A to nezaznívá. Budu rád, když se to v těch dalších měsících podaří změnit a zazní konstruktivní náměty," reagoval Jurečka.

Důchodovou reformu přitom podle Jurečky sliboval už expremiér Andrej Babiš. "Pan předseda ANO Andrej Babiš nám v roce 2014 říkal, že tu důchodovou reformu má připravenou a že ji představí v nejbližší době. Pak to říkal, když nastupoval jako premiér vlády, kterou vedl čtyři roky. A také říkal, že tu důchodovou reformu určitě udělá. Dneska mě mrzí to, že se to nepodařilo stihnout, ale očekával bych ta původní stanoviska, kde říkal on i paní ministryně financí, když mluvili o tom, jak je potřeba upravit ten průběžný pilíř," řekl šéf resortu práce a sociálních věcí.

[chooze:article;value:515143]

Dle Schillerové však za Babišova kabinetu připravit důchodovou reformu nebylo možné. "Já chci připomenout, že 30 let bylo mnoho vlád, které nepřipravily důchodovou reformu. Z toho KDU-ČSL byla asi 18 let ve vládách. Ano, byli jsme osm let a z toho jsme měli většinovládní čtyři roky, bojovali jsme přes dva roky s covidem. To se nevymlouvám, ale je to fakt. Takže připravit důchodovou reformu nebylo možné. A sám pan ministr říká, že pracoval a navázal na práci komise pro spravedlivé důchody. Já jsem byla skeptická k práci této komise, ale on sám říkal, že na ni navázal. Takže bezesporu se nedá říci, že by nebylo připraveno vůbec nic," dodala.

Opozice je připravená se v krajním případě obrátit i na Ústavní soud. Důvodem je mimo jiné i odhlasování návrhu předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba, aby se pevně o bodu hlasovalo ve středu ve 12:30, což se nakonec také stalo a novela prošla.

"Nejprve počkáme, jak se k tomu postaví Senát. Pak bude důležité, jak se k tomu postaví prezident. A poté, až jsou naplněny podmínky, že bychom se obrátili na Ústavní soud. To není možné, aby si udělala tato vládní pětikoalice z porušování jednacího řádu normu. To se děje poněkolikáté. Tentokrát tato novela byla projednávána 5,5 dne a už se sáhlo k tomuto mimořádnému opatření. Chceme, aby soud řekl, zda toto je normální a zda to nenaplňuje znaky protiústavnosti," uzavřela Schillerová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.