Štáb TV Nova vyrazil porovnat ceny do Německa. Nákup vyšel levněji než u nás

V regálu s těstovinami německého supermarketu můžete vybírat z desítek různých druhů a výrobců. Najdete i takové, které jste zřejmě ještě nikdy neviděli. Gurmáni si pak přijdou na své mezi uzeninami. Je jich tam tolik, že se to snad ani nedá spočítat.

České regály jsou v porovnání s těmi německými o poznání chudší. A nejenom rozmanitostí, ale také cenami nebo zbožím, které už na našem trhu nenajdete. České pivo z Plzeňského prazdroje se dá v Německu koupit za 27 korun, v Česku je ke koupi od 30 korun a víc.

"Plzeňské pivo je jako česká Škodovka, tu taky většinou v zahraničí seženeme levněji než u nás. Je po nich u nás větší poptávka než v zahraničí, kde je to prostě jedno pivo jako každé jiné," vysvětlil ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:531804]

​Koupit se v německém supermarketu dá také oblíbená rýže v oranžové krabici. Bývalo jí všude plno, ale schválně si zkuste vzpomenout, kdy jste ji v českém regálu viděli naposledy. "To je běžná věc. Může to být strategie výrobce, protože se mu nevyplatí už u nás tolik prodávat. Český trh výrobce překvapuje tím, jak velice citliví jsou čeští spotřebitelé na slevu," vysvětlil Bartoň.

"Každá země má svůj specifický trh, kterému je celá akční strategie a strategie tvorby cen přizpůsobena. V rámci České republiky řídíme náš akční management a tvorbu cen tak, abychom nabízeli nejpříznivější ceny produktů v rámci českého trhu," vysvětlila Renata Maierlová, mluvčí obchodního řetězce Kaufland.

Výsledkem pak ale může být to, že si Češi jezdí pro zboží za hranice. Jen za poslední rok se z českého trhu stáhly desítky výrobců různých druhů potravin. Jsme pro ně prý příliš malý trh.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.