Obyvatelé domů mají měsíce infikovanou vodu. Bojím se o vnučky, zoufá si Marie

V polovině září šokovala obyvatele několika domů v pražské ulici Jordana Jovkova zpráva, která se objevila na jejich domovních nástěnkách. Ta jim sdělovala, že laboratorní testy odhalily v teplé vodě legionellu.

Nejde přitom o žádnou banální situaci. Bakterie legionella může zamávat se zdravotním stavem i odolnějších jedinců. V lepším případě vyvolá chřipkové onemocnění, bolesti hlavy i střevní potíže. V tom horším způsobuje akutní zápal plic.

Oznámení ale na nástěnce visí i nyní, tedy téměř dva měsíce po prvním informování. "Od té doby se nic nestalo," sdělila paní Marie, která žije v jednom z postižených domů. Kvůli bezvýchodné situaci se obrátila na TN.cz. "Nikdo nám nic neřekl, nikdo s námi nekomunikuje," přiznala.

[chooze:article;value:532008]

​Kvůli možným zdravotním komplikacím navíc musela omezit styk se svými vnučkami. "Mám dvě malé vnučky, které ke mně od té doby nechodí. Mohly by dostat průjem nebo mít dechové potíže. A já je prostě nechci ohrozit," sdělila.

A zřejmě udělala správně, nebyly by totiž prvními, které by kvůli legionelle měly potíže. "Sousedka má ročního chlapečka a ten měl kvůli tomu průjem. Od té doby ho vozí koupat ke své mamince, která bydlí jinde," popsala paní Marie.

Čas ani peníze, které musí paní Marie utrácet za balenou vodu, ji ale neznepokojují. Vrásky na čele jí dělá spíš bezohlednost, se kterou dle jejích slov hygiena k situaci přistupuje. "Žijeme ve 21. století. Není přece normální, abychom byli dva měsíce bez teplé vody," zdůraznila.

[chooze:article;value:529962]

​Paní Marie se zkoušela obrátit na Pražskou teplárenskou i na pražskou hygienickou stanici. Ta jí naposledy odpověděla 6. října s tím, že stále neobdržela doklad, který by potvrzoval nápravu, a proto doporučuje dodržovat stejná pravidla jako doposud, tedy například omezit sprchování hlavy a obličeje. A odkázala ji na Společenství vlastníků jednotek (SVJ).

A tak se paní Marie obrátila i na SVJ. To ji naposledy odpovědělo 18. října, že pro nápravu situace udělalo maximum. "Bohužel k dnešnímu dni nemáme podloženo, že je vše v pořádku," sdělil jí nejmenovaný člen. Pražská teplárenská jim nicméně měla neoficiální cestou sdělit, že se situací zabývá.

Nepochybili jsme, tvrdí teplárna

Redakce TN.cz se proto obrátila přímo na Pražskou teplárenskou. Dle jejích slov po obdržení informace o výskytu legionelly provedla kontrolu a vyčištění nerezového zařízení a rozvodů.

[chooze:article;value:532002]

Tím ale řešení problému neskončilo. Po termické dezinfekci měla nastat ještě dezinfekce chemická. Na tu si ale obyvatelé modřanských bytů museli počkat až do prosince a Pražská teplárenská ji spustila až dva dny poté, co se na ni obrátila redakce TN.cz.

​Stojí si ale za tím, že z její strany nedošlo k žádnému pochybení. "Je tedy zcela zřejmé, že ze strany Pražské teplárenské bylo v této věci konáno od samého počátku s odbornou péčí," sdělil manažer zákaznického portfolia Čechy z Pražské teplárenské Pavel Maďar.

"Pražská teplárenská zde realizovala celý souhrn opatření a na sebe navazujících kroků, jejichž cílem bylo daný stav vyřešit, a to v co nejkratším čase," dodal. "Nápravy bylo dosaženo již po termické dezinfekci," uzavřel.

Paní Marie je ale opačného názoru a výstraha před legionellou v teplé vodě visí na jejich domovních nástěnkách i nadále.

Malý Láďa trpí mozkovou obrnou. I přes vážnou nemoc se snažím malovat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.