Velká voda postupně opadá. Škody po ní půjdou do desítek miliard

Opavsko anebo Jesenicko jsou místa, kde voda ze zatopených míst pomalu ustupuje. Pocity radosti se ale v místních mění v beznaděj. "Vůbec jsme nepočítali s tím, že přijde až taková voda. Je to minimálně o půl metru horší než v roce 97," řekla obyvatelka Jeseníka.

Kvůli katastrofálním povodním v Jeseníkách bude muset jít k zemi 20 rodinných domů. Číslo ale zřejmě není ještě konečné. Škody tak místní odhadují minimálně na desítky milionů korun.

Voda pomalu opadá i v Hanušovicích na Šumpersku. Ty v neděli dopoledne zaplavila povodňová vlna. Její příchod byl tak rychlý, že se řada lidí nestihla evakuovat a zůstala v zatopených domech.

[chooze:article;value:574281]

​"Situace je velmi vážná. První co musíme udělat, je zajistit alespoň provizorní opravu poškozené infrastruktury, abychom se vůbec k některým obyvatelům dostali a pomohli jim. Ty škody teprve analyzujeme," řekl starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y).

První celorepublikové odhady mluví o škodách ve výši desítek miliard korun. Vláda prý bude usilovat o pokrytí části škod z evropských zdrojů, ty ale nebudou k dispozici hned. Právě proto ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje novelizaci rozpočtu. Lidem zasaženým povodní pomůže také dávka okamžité pomoci.

"Teď se musíme vyrovnat s těmi škodami a zajistit pokud možno co nejvyšší kvalitu života pro občany dotčených obcí," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Na pomoc lidem v postižených oblastech už běží i řada sbírek.

O vlivu povodní na státní rozpočet mluvil v pondělí ekonom Štěpán Křeček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.