Nedostatek lékařů mohou vyřešit mobilní ordinace. Jsou levnější než klasické

V Královéhradeckém kraji chybí vyšší desítky lékařů, ten problém se samozřejmě stupňuje s tím, jak jsou obce vzdálenější od Hradce Králové. Lékaře už nehledají pouze starostové menších obcí v příhraničí, ale i města o desítkách tisíc obyvatel.

"Bavíme se hlavně o stomatologii. V celém regionu poptáváme, kdo má volno, ale těch volných míst tu bohužel moc není," říká starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník (za HLAS samospráv).

"V Náchodě máme nedostatek pediatrů, nedostatek zubařů, a v poslední době se objevuje i nedostatek praktických lékařů," uvádí místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka (za HLAS samospráv).

[chooze:article;value:571994]

​Vybavení jedné ordinace je otázka přibližně pěti milionů, a aby se uživila, musí být denně v provozu nejméně deset hodin. Někteří lékaři v Královéhradeckém kraji vidí řešení v mobilních ordinacích.

"Je to větší dodávka, ve který je zubní křeslo, bude tam rentgen, připojení na internet do sítě. My mobilní jednotku můžeme vybavit skvělými technologiemi," říká zubní lékař Radek Mounajjed.

Jednoduchou přestavbou se může ze zubařské mobilní jednotky stát gynekologická, pediatrická nebo pro praktického lékaře. Cenově vyjde levněji než vybavení jedné stálé ordinace. "Kraj zřizuje nemocnice, tak by byl i zřizovatelem flotily," vysvětluje starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán (za HLAS samospráv).

[chooze:article;value:571381]

​Vedení kraje ale tvrdí, že mobilní ordinace nejsou řešením. "Nevím ani o tom, že by někde pojišťovny tento typ proplácely, pediatři nejsou a pochybuji silně o tom, že by chtěli nastoupit zrovna do mobilních ordinací, preferujeme systém sdílených ordinací v těch městech," říká Dana Kracíková (Silní lídři pro kraj).

Podle zastánců mobilních ordinací by se v odlehlejších oblastech zároveň zvýšil zájem pacientů také o preventivní prohlídky. A to by v budoucnu přineslo snížení finančních výdajů na následnou léčbu zanedbaných onemocnění.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.