Volat záchranku a křičet. Návod, jak pomoci tounoucímu

V případě, že zjistíte, že se někdo topí, byste nejprve měli dát okolí vědět, že se vydáváte na pomoc tonoucímu. Na škodu ani není, pokud jde někdo s vámi. Další lidé by mezitím měli volat záchranku.

Pomáhají jakékoli pomůcky, které plavou. "Ideální je použít právě nafukovací prostředky, lehátka, nějaké čluny, paddleboard, všechno, co v podstatě plave na hladině a člověk se toho může zachytit," poradil záchranář Jiří Vacek.

Záchranáři doporučují každému plavci plovák, a to i těm skvělým, kteří chtějí přeplavat třeba přehradu. Díky němu je uvidí lidé z lodí a může se hodit také při záchraně.

[chooze:article;value:513557]

"Podáte mu tu pomůcku, to je vaše bezpečná zóna, aby se nesápal po vás a nestal se z vás další tonoucí," řekl záchranář. "Já zjišťuju, jestli reaguje ten dotyčný, poklepu, šťouchám do něj. Nereaguje, pro mě je to zase nejjednodušší, lehnu si na tu bójku, jsem schopen si toho dotyčného otočit na záda, držet v podpaží a takhle jsem schopen ho přitáhnout ke břehu. Případně jsem schopen to dát tomu tonoucímu do podpaží a odtáhnout ho přes tu pomůcku," dodal.

Po vytažení z vody tonoucího nijak neotáčíme a dítě nechytáme za nohy, aby bylo hlavou dolů. Litry vody jako ve filmech vykašlávat nebude, maximálně jen objem svých horních cest dýchacích.

[chooze:article;value:510833]

Důležité je zaklonit hlavu a záchranáři také radí zhruba 10 sekund poslouchat, zda tonoucí nezačne dýchat. V případě, že ne, začneme resuscitovat. Na začátek pět vdechů, pokud nereaguje, dáme se do masáže hrudníku, u dětí spojnice prsních bradavek. Po 15 stlačeních dva vdechy a opakujeme.

U dospělého masírujeme v dolní polovině hrudní kosti, a to frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu, tedy zhruba v rytmu známé vánoční písničky Jingle Bells. Mačkáme zhruba do třetiny hrudníku. Do oživovaného se nesnažíme vdechnout co nejvíc vzduchu, ale jen tolik, aby se mu nafoukl hrudník do obvyklého objemu. Do kojence tak stačí vdechnout objem úst dospělého. 

V oživování byste měli pokračovat do příjezdu záchranářů. Je to vysilující, proto je dobré mít v záloze střídání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.