Čechy trápí výkaly v chorvatském moři. Letos radši na Mácháč, reagují lidé

Slunečné počasí, dlouhé oblázkové pláže i tyrkysová voda. Chorvatsko má spoustu kvalit, kterým řada Čechů propadla. Jenže některé z nich letos tamní dovolená zklamala, překvapilo je totiž znečištěné moře. 

Na facebookové skupině Milujeme Chorvatsko se podělili o špatné zkušenosti i snímky, kde se na vodní hladině objevují hnědé louže. "Bohužel, aktuální foto z pláže," napsal muž ke snímku zátoky, kde je v moři vidět louže výkalů. Podobnou zkušenost měli i jiní. "Soucit, jsme v Zelené Laguně a ode dneška naprostá hrůza. Evidentně kousek popojet nemá smysl," konstatovala žena pod příspěvkem.

[chooze:article;value:559130]

S podobnými skvrnami v moři se setkala i další Češka, která byla v chorvatském Drveniku. Raději se ujistila, že je v moři bezpečné se koupat. "Často se řeší kvetoucí moře a ani přesně nevím, co to je. Ale Drvenik nyní vypadá takto, nevím, jestli je to ok," vyfotila žena moře plné hnědých skvrn. "Není to kal po bouři?" zadoufal jeden z uživatelů. Jenže podle autorky příspěvku vůbec žádná bouře v daném místě nebyla.

​Podle lidí se jedná o rozsáhlý problém. Moře totiž znečišťují výletní lodě, které výkaly vypouští do vody, ale i některá města se zatím neuzpůsobenou kanalizací. "Už tam nejezděte, moře nejvíc znečišťují turisté. Je mi líto domácích, co musí všechno snášet," rozzuřil se jeden z uživatelů. Mnohým už se špinavým mořem došla trpělivost. "Tento rok zůstaňte v Česku. Na Mácháč a na rybníku bude lépe," přidala se další komentující.

[chooze:article;value:558741]

Zdá se, že nad tamní dovolenou čím dál tím více Čechů zanevřelo. "Kdepak, Chorvatsko. Kvalita v restauracích často pochybná, ceny všelijaké a ještě si dělají z moře žumpu. Zlatá Itálie," zalamentoval jeden z lidí.

I podle tamních obyvatel se jedná o rozsáhlý problém. Během letní sezóny totiž k některým plážím opakovaně připlouvají výkaly z výletních lodí. Místní proto volají po zásahu úřadů. "Ať to úřady vyšetří. Ať vyslechnou posádky a zjistí, jak se zbavují výkalů a odpadní vody. Udělám vše pro to, aby se to konečně změnilo a v takovém prostředí už lidé nežili," řekl podle deníku Slobodna Dalmacija pracovník v cestovním ruchu z Hvaru Veljko Drinković.

Chorvatsko vykazuje největší inflaci v eurozóně. Podívejte se, jak to ovlivní dovolenou (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.