Německá Atlantida: Středověké město zmizelo pod hladinou, nyní jej našli

[chooze:gallery;value:31904]

​Středověké město Rungholt, které bývalo centrem obchodu ve Waddenském moři (Waddenzee) na severovýchodě dnešního Německa, zmizelo pod hladinou moře v roce 1362 po silné bouři. Ta má dokonce vlastní jméno – Grote Mandrenke (v překladu Velké utonutí), zemřelo při ní kolem 25 tisíc lidí. Podle legendy bylo potopení města božím trestem.

Přesné místo, kde město leželo, se nakonec vytratilo z myslí lidí. To se ovšem nyní změnilo. Vědcům z Kielské univerzity, Mohučské univerzity, Baltického a skandinávského archeologického centra (ZBSA) a Státního archeologického odboru Šlesvicko-Holštýnska se podařilo lokalizovat rungholtský kostel a další pozůstaky.

Pohled na oblast Rungholtu dnes:

​"Zbytky osídlení skryté pod bahnem byly poprvé lokalizovány a zmapovány pomocí různých geofyzikálních metod," řekl geofyzik z Kielské univerzity Dennis Wilken.

Letos v květnu se tak podařilo odhalit asi dvoukilometrový pás obytných náspů, tedy uměle vytvořených vyvýšenin, na kterých se pak stavěly domy a další budovy, což byla ochrana před povodněmi. Na jednom z těchto náspů pak vědci nalezli strukturu o rozměrech 40 na 15 metrů, o které byli přesvědčeni, že jde o kostel, což nakonec potvrdily i prvotní archeologické vykopávky.

Podle rozlohy kostela vědci odhadují, že se muselo jednat o farnost s vyšším postavením v církevní hierarchii. Kolem kostela se nachází na ploše 10 kilometrů čtverečních 54 obytných náspů. Výzkum dále odkryl, zbytky odvodňovacích kanálů a středověkých polderů, dále přístavu, který byl chráněn branou proti přílivu, a dvou menších kostelů.

[chooze:article;value:499639]

Významné centrum

Rungholt bylo významným obchodním střediskem, šlo o bohaté město. Obývalo jej kolem 2 000 lidí, zatímco, jak srovnal německý portál Bild, v tehdejší Hamburku jich obývalo asi 5 000.

"Obyvatelé Rungholtu se živili především obchodem se solí a jantarem. Udržovali spojení s dalšími oblastmi na pobřeží, a to až po Španělsko, kde tehdy vládli Maurové," popsala pro Bild výzkumná pracovnice a expertka na Rungholt Tanja Hörmannová.

Město je zmíněno například v záznamech dánského krále Waldemara II. Vítězného, který žil v letech asi 1170 až 1241 a vládl od roku 1202 až do své smrti. Rungholt patřil mezi největší poplatníky daní, pětina příjmu stříbra královské pokladnice pocházela od něj.

Čínským vědcům se povedl unikátní objev v téměř 200 metrů hluboké proláklině (5/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.