Léčba po dopravní nehodě může vyjít draho. Den na JIP stojí až půl milionu

Řidiči, který boural pod vlivem, nemusí pomoci ani takzvané "štěstí opilcovo". Rozsah zranění může být různý a ošetření tak může stát pár tisícovek i statisíce korun. "Nejčastěji to jsou poranění pohybového aparátu, horních či dolních končetin, kontuze, zhmoždění hrudníku, zlomeniny žeber, kontuze mozkové," uvádí Jiří Karásek, primář urgentního příjmu FN Motol.

Třeba úraz hlavy může zabolet i finančně. Průměrné náklady na jednu hospitalizaci mohou přesáhnout i částku čtvrt milionu korun. "U těžce zraněné osoby 300 000 korun a u lehce zraněné osoby nějakých 20 000," vysvětluje Alena Daňková z Centra dopravního výzkumu.

[chooze:article;value:558112]

​Každý úkon v nemocnici něco stojí. Například běžný rentgen vyjde v průměru na 250 korun. Cena vyšetření tomografem, neboli CT, se už může vyšplhat i na 4 000 korun. V případě zranění vnitřních orgánů musí pacient na magnetickou rezonanci, která vychází i na 15 000 korun. "Pacient v kritickém stavu řádově stojí desítky tisíc denně," dodává primář Karásek.

Pouhý den na jednotce intenzivní péče může podle rozsahu stát desítky tisíc korun, ale i půl milionu. Jen částka za lokální anestezii může být zhruba 400 korun. V případě, že je potřeba celkového uspání pacienta, se počítá i 10 000 korun na hodinu.

"Náklady na léčbu jsou velmi individuální. Záleží na závažnosti a úrazu a zda byla nutná hospitalizace. Dále zda přetrvávající dlouhodobé následky vyžadují dlouhodobou zdravotní péči," upozorňuje Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Jeden zásah vrtulníku u dopravní nehody vyjde v průměru na 50 000 korun. To výjezd záchranné služby k nehodě stojí kolem 9 000 korun. Celková cena výjezdu se odvíjí od času stráveném na výjezdu a od počtu ujetých kilometrů či spotřeby materiálu nebo kyslíku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.