Nacher: Jurečka neříká pravdu. O výši valorizace musel vědět už dřív

Minulý týden hnutí ANO slibovalo vládním poslancům peklo ve Sněmovně kvůli výši mimořádné valorizace důchodů. Nakonec vláda po čtyřech dnech návrh na nižší valorizaci prosadila. "Kdyby se dodržoval jednací řád, schůze by mohla být dodnes. Koalice ztratila trpělivost a utnula to v momentě, kdy tam bylo přihlášeno 62 poslanců k rozpravě," nelíbí se Patriku Nacherovi.

Podle něj se jednalo o věcnou rozpravu k tématu. "Jsem proti destruktivní obstrukci, kdy někdo mechanicky čte něco, co s tím vůbec nesouvisí. My jsme pouze využívali toho, že máme velký klub a každý k tomu má co říct. Koalice se k nám chová drasticky, protože to jednání neukončí v sedm večer, ale táhne to přes noc," pokračuje Nacher.

[chooze:article;value:493153]

​Opozici se podle něj hlavně nelíbilo, že návrh na snížení mimořádné valorizace byl projednáván ve stavu legislativní nouze. Vláda argumentuje tím, že ke kroku přistoupila, protože neměla dostatek času. "Počítali jsme s mimořádnou valorizací. Změna nastala poté, co Český statistický úřad 10. února vydal zprávu, jak narostla inflace mezi prosincem a lednem. To nás posunulo do úplně jiných čísel a dopadů a museli jsme na to reagovat," zmínil ve Víkendové Snídani ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle Nachera to ale bylo jinak. "Třeba nemluví pravdu. Nevěřím tomu, všichni víme, že ta inflace měla být 15 procent a víc. To, že v lednu bude skok, bylo přece úplně jasné. O inflaci všichni věděli, jenom možná ne o tom, jak velký bude ten skok. Zkušený politik by našlapoval jemně nebo by dopředu řekl, že to je neudržitelné," doplňuje.

[chooze:article;value:493645]

​Vláda podle něj tento krok odkládala kvůli prezidentským volbám. Podotkl také, že Jurečka měl volat Aleně Schillerové (ANO) s tím, jestli by se daly zkrátit lhůty na projednání, ona to prý odmítla. "Teprve poté oni přišli se stavem legislativní nouze. To znamená, že ten stav neodrážel situaci ve společnosti, jako byl covid, válka na Ukrajině, ale odráželo to, že oni by to nestihli projednat. Což je podle mě důkaz, že toto pod stav legislativní nouze nespadá," míní Nacher.

Hnutí ANO se kvůli tomu plánuje obrátit na Ústavní soud, k čemuž je vyzvalo i SPD. Nacher ale odmítl, že by ANO a SPD postupovaly společně. I přestože v minulém týdnu Andrej Babiš (ANO) společně s Tomiem Okamurou (SPD) a ostatními opozičními poslanci blokovali řečnický pult. Podle Nachera ale nešlo o přehnanou reakci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.