Muž si koupil nemovitost přes realitku. Po letech zjistil, že mu její část nepatří

David Fořt si před třemi lety koupil v České Lípě rodinný dům s japonskou zahradou. Protože je pracovně vytížený, využil služby realitní kanceláře. Žil v domnění, že je vše v pořádku. Po třech letech idylky na předměstí se ale ukázalo, že to tak zdaleka není. Část pozemku mu nepatří. Na vedlejší parcele má totiž vzniknout hala na autodíly a zhruba před měsícem mu stavební firma zavolala, že jeho plot už zasahuje do pozemku, na kterém mají stavět a počítá s ním i již připravený stavební plán.

Věděli jsme, že se tady bude stavět ta hala. S tím problém nemám, ale před měsícem volal investor té stavby, že se chceme domluvit na spolupráci. Já jsem furt nechápal, jak bych s nimi měl spolupracovat. Následně mi bylo sděleno, že nás plot stojí na jejich pozemku. Bylo mi oznámeno, že teda plot se bude muset odstranit," popsal majitel domu a klient realitní kanceláře David Fořt.

Pan Fořt se na pořad Na vaší straně obrátil v době, kdy měly začít stavební práce. Měl dva avizované termíny, ale firma se nedostavila. Nelíbí se jí nejasnosti kolem kolem parcel.

"Začnu tam kopat, až budu vědět, že tam je všechno v pořádku. Já tady v tom vůbec nejedu, mě to samotného překvapilo," sdělil jednatel společnosti MISTAV, s. r. o., Aleš Michlík. 

[chooze:article;value:525748]

​Majitel domu je přesvědčený, že pokud plot stojí na špatné parcele, měla o tom realitní kancelář vědět a na možný problém ho upozornit. "Pozemek byl jak nafocený, tak představený v podobě, ve které je. Nikde nebylo a nikdo nás neupozorňoval na to, že tady není něco v pořádku a že bychom mohli o část pozemku přijít a že nám bude někdo demolovat zahradu. Tohle je věc realitní kanceláře, která si to měla s majiteli prověřit," dodal David Fořt.

Chtěli jsme sehnat vyjádření realitní makléřky. "Katastrální území, vyměření samozřejmě ověřujeme. Tam se musí prodat ty metry, které jsou v nabídce, jsou vlastně totožné s registrem vlastnictví a minimální odchylky, které vidíte okem, pokud vám majitel neřekne, že tam jsou nějaké jiné věci, tak normálním okem to nedokážete vyměřit. Takže prodáváte to, co je na katastru. Odhadci si to zkontrolovali s Google Maps. Vše sedělo, vše je v pořádku a opravdu jsme prodali to, co jsme měli prodat," řekla Liběna Bílková, realitní makléřka společnosti M&M Reality v České Lípě.

Podle nezávislé advokátky, která se specializuje na nemovitosti a která se dostupnými dokumenty seznámila, chyba je zřejmě někde jinde. "To vypadá, že prodávající strana zamlčela informaci o tom, že pozemek, který se převádí, je oplocený a ten plot už zasahuje na pozemek cizí," uvedla Alena Malachová, advokátka specializující se na nemovitosti.

[chooze:article;value:540939]

Prodávající, tedy bývalou majitelkou, byla místní praktická lékařka. "Já jsem vše postoupila svému právnímu zástupci paní magistře Málkové, na kterou vám dám kontakt," sdělila bývalá majitelka Jana Jansová Kalousová. Její advokátka redakci poslala vyjádření, které mířilo i jako odpověď advokátovi pana Fořta. "Při osobním setkání našich klientů, za účasti i dalších osob, byly vašemu klientovi sdělovány mimo jiné informace o stavu nemovitostí včetně jejich součástí a příslušenství, jakož i o zmiňovaném stavebním záměru na sousedním pozemku a stanovisku vlastníka sousedního pozemku k věci," stojí ve vyjádření advokátky Málkové.

​Podle šetření realitní kanceláře to není pravda. O téhle skutečnosti prý předchozí majitelka nikoho neobeznámila. "Faktická výměra pozemku souhlasí s výměrou, která je uvedena v katastru nemovitostí. Makléřka této zakázky postupovala dle dostupných informací a ověřovala data jak z katastrálního úřadu, tak od prodávajícího. Na místě ale makléř není schopen vidět posunutý plot, pokud jej na tuto skutečnost neupozorní prodávající. V tomto případě je bohužel chyba na straně prodávající, která vznikla tím, že nás neupozornila na posunutý plot," reagovala mluvčí M&M Reality Karolína Václavková.

A s tím souhlasí advokátka Malachová i pan Fořt. "Výměra toho převáděného pozemku, která je uvedená v kupní smlouvě, tak se shoduje s výměrou," řekla advokátka. "Osobně si myslím, že došlo k podvodu tím původním majitelem, což byla paní doktorka Jansová, která měla někoho na tuhle věc upozornit. To bych si rozmyslel, jestli do toho půjdu. Chci minimálně náhrady škod, které na zahradě vzniknou," dodal majitel David Fořt.

[chooze:article;value:547473]

​Přesunutí plotu, dřevin a s tím spojené práce a cena za materiál, jsou předběžně vyčísleny na půl milionu korun. "Ve chvíli, kdy jsem začal komunikovat skrze právníka, tak oni přestali komunikovat," řekl dále majitel zahrady. "K vámi zmiňovaným odhadovaným nákladům na materiál, stavební práce a odvoz materiálu cca 500 000 Kč je pak nutno dodat, že váš klient byl vyrozuměn o tom, že vlastník sousedního pozemku je připraven participovat, a to i finančně, na těchto úpravách, avšak váš klient tuto spolupráci zřejmě nevyužil," napsala advokátka Andrea Málková.

Podle Fořta původní majitelé o problému věděli. "Kontaktoval jsem přímo pana Jansu, to je manžel paní doktorky a on mi tenkrát do telefonu všechno potvrdil," řekl Fořt. 

Pokud by se jednalo o neohraničení parcelu, tedy plotem nevyznačený pozemek, doporučuje nezávislá advokátka Malachová využít služby geodeta. V případě pana Fořta bohužel všichni věřili tomu, že přilehlý plot stojí na správném místě, tedy ve výměře katastru. Když plot nesedí s výměrou v katastru, není to podle Malachové bohužel nic výjimečného. O sporu, pokud se bývalí majitelé nerozhodnou komunikovat a nenavrhnou třeba nějaké řešení, bude muset rozhodnout soud. "U podobných obchodních případů rozšíříme kontrolní kroky a zdokonalíme ověření hranic. Naše makléře budeme informovat o vzniklé situaci, abychom předešli jejímu zopakování v budoucnosti," poznamenala mluvčí realitky Václavková.

V případě, že něco kupujete, platí i tady pověstná věta "důvěřuj, ale prověřuj". Bohužel, stejně jako velká většina kupujících, tak i pan Fořt nenechal pozemek přeměřit. Zatímco do nemovitosti investujete statisíce až miliony korun, služby geodeta se pohybují v tisíci korunách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.