Pacienti už nemusí na dialýzu dojíždět. Na Zlínsku zavádí novou domácí metodu

Pan Bilec míval po běžné dialýze v nemocnici vážné zdravotní komplikace a možnost domácí léčby mu zachránila život. "Já jsem chodil na normální dialýzu a trpěl jsem horečkami, zimnicí, druhý den to ještě pokračovalo. Takže já jsem měl s tím problémy, nevěděli vůbec, co s tím," popsal.

Domácí čištění krve je pro něj i ostatní pacienty šetrnější. "Pacienti se léčí mnohem častěji než na dialýze třikrát týdně u nás na středisku. To znamená, že je to mnohem fyziologičtější a šetrnější pro jejich zdravotní stav," uvedla vedoucí lékařka Dialyzačního střediska Uherský Brod Markéta Kratochvílová.

Pacienti, kteří dojíždějí na dialýzu do nemocnice, stráví mnoho času na cestách. Domácí dialýza tak ušetří hlavně čas. "Máte pět hodin denně zabitých, když jsem byl na té dialýze. To máme třikrát v týdnu po pěti hodinách. Došel jsem domů a ležel jsem," uvedl pan Bilec.

[chooze:article;value:554084]

​Paní Habartová měla vážné zdravotní problémy a potřebovala transplantaci ledviny. Vhodnou dárkyní byla její dcera, své dítě ale paní Habartová nechtěla ohrozit a dlouho zákrok odmítala. Po naléhání dcery nakonec k operaci došlo. A i díky domácí dialýze se jim teď daří. "Předtím, když ta dialýza probíhala na středisku, tak maminka žila jen obden. Vždycky jeden den byla na dialýze a nebylo jí dobře," řekla dcera pacientky Adéla.

Dialyzační přístroj, tedy umělá ledvina, je velký asi jako tiskárna. Po zaškolení k němu pacient dostane příslušenství a vše si doma zapojí. Během domácího léčení s ním musí vždy být někdo další. Pacienti se ale shodují, že ovládání přístroje je jednoduché a bezpečné. "Byla jsem tady na středisku a asi tři týdny jsem se učila ten přístroj obsluhovat, jak se mám napojit, musel u toho být i manžel," uvedla paní Habartová.

Na lékaře v nově vzniklém centru domácí dialýzy se mohou obracet všichni pacienti s onemocněním ledvin. Na místě se zdravotníci seznámí se stavem pacienta a domácí léčbu vyhodnotí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.