Školy v přírodě si mnoho rodin nemůže dovolit. Přispět by mohl stát

Dva chlapci z Ústí nad Labem letos na školu v přírodě nepojedou. Jsou to dvojčata, sourozenci. Jejich maminka si nemůže dovolit zaplatit téměř 10 tisíc za pětidenní ozdravný pobyt. "Momentálně řeším dvojčata, která by chtěla jet, moc bychom jim to přáli, jsou to bezvadní kluci, ale tenhle způsob vyžití doma nedostanou," řekla ředitelka ZŠ České mládeže v Ústí nad Labem Petra Holasová.

Pobyt by jim mohl zaplatit stát pomocí dávky v hmotné nouzi. Rodina už ale takovou dávku v dubnu využila, když potřebovala peníze na kauci, aby se mohla přestěhovat do lepšího bydlení. "Víme, že tu šanci nemá a tím pádem dítě nikam nepojede," přisvědčila Holasová.

Podobně jsou na tom tisíce dětí v celém Česku. Na ozdravné pobyty jezdí přibližně čtyři pětiny žáků. Zbylá pětina nejede buď kvůli tomu, že se jim nikam nechce, nebo rodiče nemají peníze na zaplacení pobytu. "Jezdíme jednou ročně, účast je okolo 80 procent," řekl ředitel ZŠ Elišky Krásnohorské v Ústí nad Labem Martin Alinče.

S financemi mohou rodičům pomáhat také soukromé sbírky. Jednou z nich je Patron dětí. "Někdy se na mě obrátí přímo rodiče a sepíšeme individuální žádost k Patronu dětí. Je to vlastně velmi hezké v tom smyslu, že se ta veřejnost může setkat se skutečnými příběhy dětí," přisvědčila sociální pedagožka ZŠ Květnového vítězství v Praze Adéla Dluhošová.

[chooze:article;value:552586]

Výchova a výživa dítěte do jeho plnoletosti vyjde aktuálně v průměru na dva miliony korun. Částka za poslední roky výrazně vzrostla, oproti roku 2020 o zhruba půl milionu. "Na peníze je nejdražší to pozdější období, tam už se investuje do nemateriálních věcí, do rozvoje, aby to dítě nebylo idiot a aby ho nezajímala jen jedna věc. To ale čím platíme u ranějších roků dítěte je čas, a to si spousta lidí neuvědomuje, že platíme časem, který má hodnotu," uvedl ekonom Petr Bartoň.

Nejdražší položkou na seznamu je vzdělání, kde opět platí, že s rostoucím věkem rostou i náklady. Nejdražší bývá studium a život na univerzitě. "Záleží, jestli to dítě navštěvuje školu zřízenou obcí nebo soukromou školu, kde ty výdaje jsou několikanásobně vyšší. Pokud se bavíme o tom veřejném vzdělání, za rok to bude tak 5 000 korun. U toho soukromého to může být třeba i 300 tisíc korun," odhadl ekonom Petr Studnička.

Kromě přímých výdajů je ale podle odborníků nutné počítat i s těmi nepřímými, jako je třeba benzín na cestu do školy nebo na prázdniny. A počítat musíte i s kapesným. "Neplatí, že ti nejbohatší dávají největší kapesné. Oni si uvědomují, jak ty peníze mohou děti zkazit, takže paradoxně největší skrblíci bývají nejbohatší," prozradil Bartoň.

Poměrně nákladné mohou být i zájmové kroužky. Mezi ty nejdražší patří tenis. Náklady na tréninky a výbavu se za rok mohou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun. Záleží také na životním stylu rodiny, u bohatších se částka na dítě může vyšplhat klidně i na 8 milionů korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.