Zemědělci se s ministrem nedohodli. Jsou připraveni opět protestovat

Zemědělci nebyli spokojeni s výsledkem čtvrtečního jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným a jsou připraveni opět vyrazit do ulic. Případné protesty naplánovali na čtvrtek 7. března. Demonstrace by měla proběhnout v Praze.

Jestli budou skutečně demonstrovat prý záleží na výsledku dalších jednání. Podle Výborného je totiž potřeba některé aspekty podpory zemědělců ještě projednat s kolegy ve vládě. Výsledek by podle něj měl být znám nejpozději v pátek. Poté by se měl se zemědělci opět sejít.

[chooze:article;value:543618]

"Čekali jsme daleko více. Vzhledem k tomu, že jsme byli konstruktivní a dali jsme panu ministrovi a vládě prostor, aby našli řešení té aktuální velké krize v zemědělství v České republice, jsme čekali konkrétní návrhy a konkrétní řešení, ale slyšel jsem tam jen nějaké obrysy a sliby," vyjádřil své zklamání prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Politiky obvinil z toho, že je kvůli nim současný trh se zemědělskými produkty nefunkční, ale nemají se k řešení. 

"Máme dohromady pět požadavků: Naplnění slibu podpory zaměstnanosti na venkově skrz slevu na sociálním pojištění, nekrácení národních podpor, snížení úrovně zdanění půdy nebo nedanění evropských provozních dotací, aktivní podporu zájmů zemědělců ze strany vlády na mezinárodních jednáních a navýšení podpory z evropských či národních peněz," vyjmenoval cíle jednání předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.