Zlom počasí v Česku se blíží: Déšť a někde i sníh jarním teplotám navzdory

Také minulý týden pokračovalo teplotně nadprůměrné počasí. Odchylka od průměrné denní teploty se podle meteorologů pohybovala od 4 do 8 °C. A na ochlazení to v následujících týdnech zrovna nevypadá.

"Předpokládáme, že období do 17. března 2024 bude teplotně nadprůměrné až průměrné," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:542638]

Příštích 21 dnů by mělo být teplotně nadprůměrných až průměrných. Minimální teploty budou padat k 1 °C, naopak v maximech naměříme přes den i příjemných 12 °C.

Vytáhnout však budeme muset deštníky. Protože také co se týče srážek bude období jako celek nadprůměrné až průměrné. Na horách se přechodně může objevit i sníh, v nižších polohách to však bude pouze výjimečné.

[chooze:article;value:542521]

"V prvních dvou týdnech budou úhrny pravděpodobně nadprůměrné kolem 15 milimetrů, v ostatních dvou týdnech pak většinou kolem osmi milimetrů," doplnili meteorologové.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 2,3 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 1990, kdy teploměry naměřily 5,8 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1987, kdy teploty klesly až k -4,3 °C.

Jarní počasí probouzí přírodu. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.