Rusko pokračuje v bombardování i na silvestra, v centru Charkova hoří

Další vlna leteckých útoků zasáhla několik hodin před koncem roku dvě největší ukrajinská města. V Kyjevě je vyhlášen poplach a činí se protivzdušná obrana, v Charkově nálety dronů v několika vlnách způsobily mohutné požáry v centru, informovala Ukrajinska Pravda.

"Neuplynuly ani tři hodiny, když drony Šahed zasáhly Charkov znovu. Destrukce je velmi vážná. Nejedná se o vojenský objekt, ale o kavárny, obytné domy a kanceláře,“ cituje list starostu města Ihora Těrechova. Hoří několik budov, byla poničena vodovodní síť. Počet obětí úřady zjišťují.

[chooze:article;value:534947]

​Rusové na druhé největší ukrajinské město zaútočili už během soboty a zasáhli mimo jiné hotel v centru. Zraněno bylo 26 lidí.

Úderu předcházelo ukrajinské ostřelování ruského příhraničního města Bělgorod, při kterém podle ruských úřadů zahynulo 20 lidí, informovala agentura Reuters. Nejtvrdší úder na ruské území od začátku okupace měl být odvetou za páteční největší ruské bombardování od počátku invaze, při kterém po celé Ukrajině zahynulo téměř 40 civilistů.

Rusko kvůli zasažení Bělgorodu požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Vyzvalo k účasti i Českou republiku, neboť Ukrajinci podle Kremlu použili při útoku mimo jiné raketomety české výroby.

[chooze:article;value:535058]

“Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ reagoval na požadavek Ruska český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Proti ruským obviněním z “teroristického útoku proti civilistům“ se v Radě bezpečnosti postavili západní spojenci Ukrajiny. Francouzský vyslanec podle BBC uvedl, že Ukrajina se brání podle zákonů OSN, představitelé USA a Velké Británie zdůraznili, že za smrt ruských občanů je odpovědný prezident Vladimir Putin, který konflikt začal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.