Kotě způsobilo hrozbu pro miliony lidí. Objevili u něj nový kmen smrtící nemoci

Zdravotní úřady ve Spojených státech jsou v pohotovostním režimu. V Nebrasce se totiž objevil kmen vztekliny, který se tam ale nikdy nevyskytoval. O případu informoval list The Washington Post, který ve svém článku popsal příběh ukrývající se za tímto nečekaným objevem. 

Vše začalo, když si manželé Madeline a Rich z Omahy v americkém státě Nebraska přinesli domů zatoulané koťátko, které jejich známá našla na ulici. Bylo mu asi pět týdnů a bylo velmi mazlivé. V nadcházejících dnech ale přestalo jíst, objevily se u něj záchvaty a začalo mít potíže s dýcháním. 

Manželé ho tedy odvezli k veterinářce, která vyjmenovala téměř dvě desítky možných diagnóz. Mezi nimi byla i vzteklina, na seznamu ji uvedla ale až na posledním místě, protože se u domácích zvířat vyskytuje velmi vzácně. "Vzteklinu jsme neměli už celou věčnost," potvrdila veterinářka Sharon Mixová. 

[chooze:article;value:524142]

​Kotě den poté zemřelo, pro manžele Wahlovy a zdravotní úřady v Nebrasce to ale byl jenom začátek. Testy totiž v příštích dnech ukázaly, že kocourek měl vzteklinu. Další testy dopadly ještě více znepokojivě – jednalo se podle všeho o kmen vztekliny obvyklý u mývalů, se kterým se na západ od Apalačských hor nikdy nesetkali. 

Sedm milionů lidí v ohrožení

Hlavním úkolem zdravotních úřadů je nyní zajistit, aby se tam tato velmi nebezpečná nemoc, kterou se mohou nakazit i lidé, nerozšířila. "Pokud by se virus nekontrolovatelně rozšířil mezi mývaly, snadno by se z Omahy dostal do okolních oblastí, protože v této části země není mnoho přirozených bariér," varuje šéf epidemiologického týmu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Ryan Wallace.

Podle odhadů CDC by se virus mohl během pěti let dostat do pěti dalších států a ohrozit zhruba sedm milionů lidí. V Nebrasce tak v těchto dnech probíhá rozsáhlá akce, na které se podílí odborníci z osmi amerických států. Pomocí různých pastí a lákadel v oblasti probíhá masivní odchyt mývalů, které je potřeba naočkovat proti vzteklině. Posléze zvířata vypouštějí zpět do přírody. 

[chooze:article;value:476350]

​Místní deník Nebraska Examiner akci označil za bezprecedentní. Testují se nejen živí mývalové, ale také ostatky mrtvých. "Je povzbudivé, že jsme vzteklinu nenašli, ale v ostražitosti budeme pokračovat," řekl deníku mluvčí okresního zdravotního úřadu Phil Rooney. 

"Vzhledem k tomu, že tento kmen vztekliny se nevyskytuje v okruhu zhruba 1 300 kilometrů odsud, bylo životně důležité rychle jednat," dodal. V Nebrasce se sice odborníci setkali se vzteklinou u skunků a netopýrů, mývalí varianta je ale podle nich mnohem riskantnější, protože tato zvířata častěji přicházejí do kontaktu s lidmi i domácími mazlíčky. 

"Náš odhad je, že pokud se tato varianta rozšíří, povede to k šestinásobnému zvýšení rizika pro lidi," zdůraznil Rooney. 

Otázkou teď zůstává, jak se kotě nakazilo. Jednou z možných variant je, že ho nebo jeho matku pokousal mýval na jihovýchodě USA a infikované zvíře se pak nějakým způsobem dostalo do Omahy. 

Letos na jaře u sídla amerického Kongresu zranila agresivní liška šest lidí. Testy později prokázaly, že zvíře bylo nakažené vzteklinou (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.